Нов стандарт: Каменносиво е цветът, който ще се налага в настилките в цяла София

Сивото преобладава в обновения през 2019 г. площад "Славейков".

© Надежда Чипева

Сивото преобладава в обновения през 2019 г. площад "Славейков".Характерният цвят на настилките в София да е каменносиво, в каталога Rall той е под №7022. Това е тоналността, която ще се налага с проекта за Стандарт за настилки в пешеходните пространства, поясни главният архитект на София Здравко Здравков и добави, че много европейски градиве имат своя идентичност и в този аспект - например Париж е с доминиращи настилки в шоколадовокафяво, Барселона - със зелени.


Сивият цвят на софийските настилки е заложен още в края на XIX век с покриването с цепен камък на тротоарите и редените едри павета по уличните платна. Изключение са само жълтите павета в центъра. През 2017 г. експертът урбанист Ян Геел в проучването си "София - град за хората" възкликва "Градът ви е прекрасен, започнете с тротоарите!" Положението с тях вече е плачевно и Столичната община ще тегли заем от 120 млн.лева, за да започне тригодишна програма за ремонта им, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова.


Арх.Здравков възложи на студио "Плейсмейк", специализирано в градски дизайн и планиране, изработването на общи стандарти за пешеходните пространства, които вече са готови и ще са част от приетата Наредба за градската среда в Столична община.
"Идентичността на София в настилките е в естествените материали, от които са направени, включително каменните бордюри. Те са много характерни за столицата със своя мащаб за разлика от другите градове в страната. Идеята е да запазим тази характерност на София. В периферията на града даваме възможност на публични места - например площад в "Младост", да не се слагат непременно естествени материали, защото е доста скъпо. Там може и бетонни настилки, които са по-икономични", каза урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател със Силвия Чакърова на "Плейсмейк". Той е завършил УАСГ в София и е специализирал градски дизайн във Вашингтонския университет.


Правоъгълни плочи ще се слагат с предимство при ремонта на тротоарите.

© Николай Дойчинов

Правоъгълни плочи ще се слагат с предимство при ремонта на тротоарите.


Повечето автентични настилки в центъра бяха обявени за недвижима културна ценност през 2018 г. По тази причина спечелилият конкурса проект за реконструкция на площад "Александър Невски" беше променен. Първоначално от ул. "Раковски" до катедралния храм се предвиждаше изцяло да се премахнат старите едри павета и там да се застеле с плочи. Сега предстоящият ремонт за 14 млн.лева на площад "Александър Невски" предвижда само пренареждане на старите павета.


Новите изисквания ще се прилагат поетапно, на всеки ремонт на улици и тротоари, през следващите години, подчерта арх.Здравков. Проектът първо ще бъде представен за обществени консултации, а след това ще бъде внесен в Столичния общински съвет за одобрение. "Този стандарт ще е документ, който нагледно показва правилата за избор на настилките. Той дава основните насоки за реденето им, оформянето на бордюри, тактилни ивици, посадъчни места за дървета, за шахти и решетки за отводняване", обясниха от Направление "Архитектура и градоустройство" на общината. Стандартът ще стане задължителен за всички проекти, свързани с оформянето на градската среда в различните зони на София.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK