Превозвачите ще протестират утре въпреки "конструктивния диалог" с правителството

Превозвачите ще протестират утре въпреки "конструктивния диалог" с правителството

© Юлия ЛазароваПротест на превозвачите в сряда (18 май) ще има, въпреки че са успели да възстановят диалога с правителството, но удовлетворяващо исканията им решение не е било намерено. Това обяви Магдалена Милтенова, която е председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на брифинг след продължила повече от три часа среща на превозвачите с премиера Кирил Петков, регионалния министър Гроздан Караджов и транспортния министър Николай Събев.


"Протестът ще остане, тъй като реално нямаме абсолютно никакви конкретни решения и до днешна дата имаме морален ангажимент. Продължаваме разговорите. Ще продължим да работим в работни групи, които бяха поети като като ангажимент. Надявам се наистина да постигнем положителни резултати", добави Милтенова.


Милтенова и Петков се ръкуваха пред камерите на медиите, като тя благодари, че премиерът е поднесъл извиненията си за "посочването на вратата" на превозвачите по време на предишната им среща в Министерския съвет в началото на месеца.
Милтенова уточни, че протестът утре започва в 9 часа, като автобусните превози ще са преустановени до 17 часа. Друг представител на превозвачите обаче заяви, че протестът започвал в 8.30 часа и щял да бъде законен и мирен. Сборните пунктове на протестиращите в София ще са три - булевардите "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе" и "Царица Йоанна" (преди тунела). Те уточниха, че след това ще проведат шествия, но не стана известно дали пеша или с превозни средства.


Кирил Петков увери, че протестът ще е мирен и няма да създава затруднения на останалите хора в София и в страната.


Премиерът каза, че са поели ангажименти като правителството, че още тази седмица Караджов ще организира среща с превозвачите за уточняване на детайлите за тол системата, а Събев ще се срещне с тях по другите теми, за които протестират.


Той повтори, че като облекчение за транспортния бранш и гражданите ще бъде премахнат акцизът върху природния газ, пропан-бутана и метана, а ДДС ставката за трите горива ще бъде намалена на 9 процента.


Петков е поел ангажимент да попита колегите си премиери в следващия Европейски съвет дали е възможно да се намали акцизът на горивата (бензин и дизел), защото финансовият министър Асен Василев е казал, че това е решение на ниво Европа и не е възможно да се случи.


"От тази среща всички излизаме с ясната идея, че всички сме в една лодка и ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни и уважението трябва да е взаимно, настоя премиерът и допълни: "Българското правителство показва, че криза след криза се справя. Обществото ни трябва да разбере, че тези кризи може да ги решаваме само заедно и в диалог."


По думите на Кирил Петков правителството и превозвачите са се обединили около мнението, че не е нормално българските пътища да изглеждат по този начин. "От години българските превозвачи да не могат да имат нормален начин за превоз, не е нормално да нямаме магистрала "Хемус", не е нормално да нямаме път Ботевград - Видин, не е нормално всички тези неща да се случват. Как може да имате нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която толкова много години уж се правеше, а я няма днес", не пропусна да разкритикува той предшественика си Бойко Борисов.


Премиерът увери, че неговото правителство е тръгнало да решава проблемите, но за всички тези неща трябват средства и "ние сега трябва да намерим най-разумния начин, за да постигнем промяната, за която всички сме се обединили".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK