Отстраняване на Гешев: отново на дневен ред в съдебния съвет и пак под въпрос

Правосъдният министър Надежда Йорданова и главният прокурор Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Правосъдният министър Надежда Йорданова и главният прокурор Иван ГешевСлед многократно отлагане Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне ще направи опит да разгледа по същество двете искания за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, внесени последователно от бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов и от наследника му на поста Надежда Йорданова.


За днешното заседание на пленума е насрочено разглеждането и на двете искания по всички допуснати от ВСС точки. По неофициална информация обаче не е изключено изслушването да се отложи за пореден път заради процедури. Дори и да се стигне до обсъждане по същество, е практически сигурно, че мнозинството от съвета ще откаже отстраняване на главния прокурор. Подобно е и очакването на правосъдния министър Надежда Йорданова, която неведнъж каза, че няма илюзии какво ще реши кадровият орган. Вчера, 17 май, тя посочи, че не вижда основание ВСС да отложи разглеждането на предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор, "но предстои да видим".


За да бъде освободен главният прокурор, трябва да има мнозинство от 17 гласа "за" от 25-те членове на съдебния съвет. В момента съставът на съвета е с трима души по-малко - Боряна Димитрова и Красимир Шекердждиев от съдийската колегия подадоха оставки, а Пламена Цветанова от прокурорската колегия стана зам.-главен прокурор. Различни гласувания във ВСС, включително и това за искането за отстраняването на Гешев миналата година, показаха съотношението на силите във ВСС и подкрепата на мнозинството за главния прокурор, което трудно може да бъде разклатено. Точно със 17 гласа "за" Гешев беше назначен на поста през 2019 г. С толкова гласове вече веднъж съветът отхвърли да обсъжда искането на Стоилов.
Обсъжданията за отстраняване на главния прокурор текат спорадично от юли миналата година, когато проф. Янаки Стоилов внесе предложение за започване на процедура. Тогава обаче ВСС изобщо отказа да се произнесе по същество. Стоилов оспори решението и казусът стигна до Конституционния съд, който задължи съвета да обсъди по същество основанията, посочени от министъра.


Отстраняването на Иван Гешев беше многократно посочвано като приоритет от най-голямата партия в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", а партньорите ѝ във властта в различна степен подкрепят позицията ѝ. Управляващите обявиха, че подготвят законодателни промени за въвеждането на фигура, която да може да разследва главния прокурор. Наесен пък предстои смяна на състава на съдебния съвет, на която коалицията разчита да промени съотношението на силите в него, макар че изборът на членове се очертава много труден.


Четирите основания на Янаки Стоилов


В искането на проф. Янаки Стоилов бяха посочени 4 основания главният прокурор трябва да бъде отстранен:

  • "разгласяване на данни от досъдебно производство, при това избирателно и тенденциозно, представляващо нарушение на чл. 32 и 33 от ЗСРС";
  • публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност";
  • "липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности".
  • "пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата (чл. 9 ЗСВ) чрез създаване на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието кадрово окомплектоване участват командировани прокурори, поставящо под въпрос тяхната независимост".
Конкретните случаи са свързани с избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, като разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с депутат и журналист; изказване на Гешев, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност спрямо бизнесмена Пламен Бобоков.


Стоилов бе посочил като основание и пренебрегването на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, в чието кадрово окомплектоване участват командировани прокурори, което поставя под въпрос независимостта им.


След идването на власт на коалиционното правителство, новият министър на правосъдието Надежда Йорданова повдигна въпроса още с встъпването си в длъжност като посочи, че не само ще поддържа искането на предшественика си, но и ще внесе ново с допълнителни основания за отстраняване.


И още 9 случая от Надежда Йорданова


В началото на март Йорданова внесе искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор като посочи 9 случая, по които има действия или бездействия на главния прокурор и заради които тя твърди, че Гешев е извършил "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.


Сред тях са:

  • отказите за разследване на случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева,
  • делото срещу Евгения и Николай Баневи,
  • поредицата на Антикорупционния фонд - "Осемте джуджета".
В искането на Йорданова бяха посочени още сигналът от бившия съдружник в "Жоси" ООД Георги Цолов Георгиев за "открадването" на дружеството и палеж на семейната му къща; неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, както и публично изразеното съмнение от страна на Главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата.


Освен това Йорданова поиска процедура за отстраняване и заради обстоятелството, че главният прокурор е утвърдил указания "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство" както и заради случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.


След продължително заседание по това дали са допустими, на 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет от тях - казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев", за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото "Баневи срещу България" и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

Казусът с "Жоси" и участието на бащата на Гешев в дружеството обаче бе изцяло отхвърлен от ВСС с мотива, че е отпреди да встъпи в длъжност като главен прокурор. Йорданова обаче обжалва отказа на ВСС пред ВАС, а само преди дни, на 16 май тричленен състав на Върховния административен съд се произнесоха с решение, че ВСС трябва да разгледа частично случая с "Жоси".

Решението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано. Освен, че задължи ВСС частично да се произнесе по казуса, съдът отхвърли останалите искания на Йорданова, които бяха отхвърлени и от ВСС. Вчера, 17 май, Йорданова коментира, че ще обжалва решението на ВАС, което отхвърля нейната жалба срещу отказа на ВСС да допусне разглеждане на всички случаи, които е посочила в предложението си.


Какво пише в искането на Стоилов - тук
Какво пише в искането на Надежда Йорданова - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK