Коалицията се обедини срещу инфлацията за по-високи пенсии, облекчения за горивата и нулев ДДС за хляба

Коалицията се обедини срещу инфлацията за по-високи пенсии, облекчения за горивата и нулев ДДС за хляба

© ДневникСлед надпревара между коалиционните партньори кой какво предлага заради икономическата криза, липса на съгласие допоследно и заседание до полунощ, управляващите - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" - представиха на брифинг в сряда сутрин (18май) пакет от мерки заради продължаващия ръст на инфлацията.


Тази инфлация не е българска. Тази инфлация е световна. И в Европейския съюз, и в САЩ, това е основният икономически проблем и е на база цените на вносните горива.


Кирил Петков,

премиер


Голяма част от предложенията са вече споменавани от един или друг от коалционните партньори, като от крайната селекция се разбира, че са одобрени идеи на всяка от политическите формации. По думите на премиера Кирил Петков разходите за мерките ще са около 2 млрд. лв.
Голямата част от мерките работят от 1 юли до края на годината, а друга част от мерките работят от 1 юли до 1 юли догодина.


Асен Василев,

вицепремиер и министър на финансите


По думите на Василев друга част от мерките са трайни, като посочи повишаване на прага на регистрация по ДДС на 100 хил. лв. Министърът на финансите каза още, че мерките ще бъдат въведени с актуализация на бюджета, като средствата са налични.


"Бюджетният дефицит като процент от брутния вътрешен продукт няма да се повиши спрямо заложения в първоначалния бюджет, което гарантира, че няма да създаваме наша българска инфлация, освен вносната, срещу която се адаптираме тъкмо с тези мерки", посочи съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев. (Видео от брифинга вижте в края на статията)


Договореното: за всеки по нещо


Общият пакет от мерките представи премиера Кирил Петков:

 • Увеличаване на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6 хил. лв. годишно, като ще може да се използват на всеки три месеца (идеята представи "Продължаваме промяната в началото на седмицата)
 • Осъвременяване на пенсиите от 1 юли със средно над 20%, като с това COVID добавката от 60 лв. е включена в това. Минималната пенсия става 467 лв. от 370 лв. От 1 октомври се очаква вдигане на тавана на пенсиите, така че да е равен на максималния осигурителен доход, или 3400 лв.
 • 0% ДДС за хляб, като ще се компенсира с увеличаването на ДДС за бира и вино на 20% (за това настояват БСП и "Има такъв народ")
 • Намаляване на 9% ДДС за парно и топла вода
 • Намаляване на ДДС на природен газ и метан, но процент не беше посочен на брифинга
 • 25 стот. отстъпка на литър (без ограничение в количествата) за бензин А95 и дизел от 1 юли
 • Увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лв. от началото на следващата година (записано в коалиционното споразумение)
 • Облагане на свръхпечалбата от производство и продажба на електрическа енергия (за това настоява БСП, но тепърва предстои да се уточнява с енергийния регулатор какво се разбира под свръхпечалба)
 • Увеличаване на общия размер на електронните ваучери (по 200 лв.) за храна, комунални услуги, култура и изкуство. Разходите за тях сега са 1 млрд. лв. и ще нараснат до 1.2 млрд. лв., посочи Кирил Петков.
 • Премахване на акциза на електрическата енергия, природния газ и метана
 • Намаляване на лихвата просрочени плащания към държавата, общините, комуналните услуги и др. от 10% на 4% за физически и на 8% за юридически лица (за това настоява "Демократична България")
"Всички българи ще имат по-ниска цена на хляба, намалявайки ставката на 0", заяви премиерът Кирил Петков, а според вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нулевата ставка "ще стигне до всеки дом и всяко българско семейство". Така и не беше ясно отговорено на въпроса доколко това е гарантирано, при положение, че хлябът не е на регулирания пазар.


Като коалиция се обединихме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, отколкото намалена ставка на алкохола.


Асен Василев,

вицепремиер и министър на финансите


Редица промени в пенсиите


Управляващите особено акцентираха на усилията си в грижара за пенсионерите. "По времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лв. Тук за 1 година, повишнието е със 167 лв. или 56%", твърди премиерът Кирил Петков.


Когато ни попитат къде са парите от кражбите: парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта.


Кирил Петков,

премиер


За вдигане на тавана на пенсиите до 3400 лв. и изравняването му с максималния осигурителен доход от 1 октомври вицепремиерът Асен Василев коментира, че и в бъдеще таванън ще се движи с максималния осигурителен доход, защото "това е честно и това е правилният начин да се възнаградят тези пенсиноери, които са давали най-много принос към системата".


Василев обяви още, че се предвижда преразглеждане на всички пенсии, "стъпвайки на преизчислението от 2008 г. или на пенсията към момента на нейното отпускане, след което да се приложи швейцарското правило в благоприятен за пенсионера вариант: по-високото от ръста на средния осигурителен доход или от инфлацията за съответната година".


Очакванията са, че около 700 хил. пенсии ще бъдат засегнати от това преизчисление, тоест - ще бъдат повишени.


Асен Василев,

вицепремиер и министър на финансите


Отстъпките при горива: детайлите предстоят


От брифинга се разбра още, че механизмът, по който ще бъде организирана остъпката от 25 стот. на литър за бензин А95 и дизел, предстои да се изясни: "Ще се администрира по схема директно от бензиностанциите. Тоест, гражданите ще плащат по-малко. Има два варианта, които предстои да се доуточнят със самите бензиностанции. Единият е да се издава фактура за физическо лице, другият е да се администрира по служебен път с допълнителна информация към Националната агенция по приходите", обяви вицепремиерът Асен Василев.


На по-ранен етап от обсъжданията управляващите казваха, че ще има ограничение в отстъпките за до 50 л. гориво, но в крайна сметка е решено, че ограничението ще бъде вместо в количеството, във вида гориво.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK