Властта отрича в ПАВЕЦ "Чаира" да е имало втора авария, не е спирала напълно

Министърът на енергетиката Александър Николов

© Юлия Лазарова

Министърът на енергетиката Александър НиколовЕдинствената авария в ПАВЕЦ "Чаира" е била на 22 март, а на 4 май последната работеща турбина на централата не е аварирала. Това твърди министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на въпрос от депутата от "Демократична България" Антоанета Цонева дали министерството е извършило повторна проверка в ПАВЕЦ "Чаира" и какви мерки ще предприеме то за възстановяването на дейността на помпено-акумулаторната водноелектрическа централа, която се намира над пазарджишкото село Сестримо.


Николов уточнява на въпроса в рамките на парламентарния контрол, че на 22 март в 15.23 часа е станала авария на единия от четирите хидроагрегата, намиращи се на площадката на ПАВЕЦ "Чаира", заради водни проби след двугодишна рехабилитация на агрегата, като подчертава, че това е единствената авария и друга авария не е възниквала. "Внушението, че и последната работеща машина е аварирала, не е вярно", подчертава Николов.


Енергийният министър допълва, че въпреки че от много години не са правени никакви ремонти и подобрения на последната работеща турбина, а такива са били належащи, което неминуемо се е отразило на нейното техническо състояние, до момента на аварията на хидроагрегата, единствената работеща турбина е била на разположение на българската електроенергийна система, което можело лесно да бъде проверено.
"Тъй като в договора за рехабилитация на ПАВЕЦ "Чаира" е включена и тази машина за рехабилитация, е необходим задълбочен експертен анализ, който да даде отговор на причините за аварията. Възможно е те да се окажат концептуални и това да наложи промяна в подхода на извършване на рехабилитацията. Такъв анализ в момента продължава да се извършва от експерти на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и на привлечени специалисти от академичните общности. Подчертавам, този анализ налага едновременно обследване и на четирите машини", пояснява още Николов.


По думите му течала усилена и интензивна комуникация с "Тошиба", компанията под чийто контрол са направени ремонтите на четирите турбинни мощности на ПАВЕЦ "Чаира", като целта е да бъде оказана експертна и техническа помощ от страна на производителя. "Комуникацията е в крайна фаза и скоро ще бъдат предприети конкретни действия. Министерството на енергетиката следи много внимателно целия процес и като принципал на БЕХ изисква от него ежеседмична информация за напредъка на рехабилитацията и установяване на реалната причина, довела до аварията при пробните изпитания на агрегата", посочва още в отговора си Николов.


ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата в Югоизточна Европа и разполага с общо четири агрегата. Освен споменатите по-горе и останалите два не работят. Единият от тях аварира още през миналото лято, а другият, който също беше ремонтиран, все още не е дори тестван заради страхове да не се повтори аварията от март.


Централата може да генерира електроенергия на час почти колкото единия блок на АЕЦ "Козлодуй".


След аварията през март беше освободен директорът на дъщерното предприятие "Водноелектрически централи" Георги Беловодски, под чийто контрол реално са всички водноелектрически централи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK