Правителството дава самостоятелна сграда и бюджет на европрокурорите с промени в закона

Лена Бориславова обяви двете решения, свързани със съдебната власт, които правителството е приело на заседание на Министерския съвет.

© Цветелина Белутова, Капитал

Лена Бориславова обяви двете решения, свързани със съдебната власт, които правителството е приело на заседание на Министерския съвет.Министерският съвет обяви, че е взел две решения, свързани със съдебната власт - одобрен е законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който съвместно с представители на Европейската прокуратура са приети изменения за осигуряване на независимост в работата на европейските делегирани прокурори и отделно от това правителството още днес ще сключи споразумение с Базелския институт за добро управление за сътрудничество в борбата с корупцията.


Това обяви началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова в съвместна пресконференция с министъра на правосъдието Надежда Йорданова след края на заседанието на Министерския съвет.


"Целта е осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европейската прокуратура у нас, тъй като до този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата", коментира Лена Бориславова.Министър Надежда Йорданова обясни, че с днес одобрения законопроект за промени в Закона за съдебната власт държавата изпълнява своя ангажимент по регламента за Европейската прокуратура - да осигури ресурс за обезпеченост за ефективно изпълнение на дейността на европейските делегирани прокурори.
Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена с финансови средства, да има самостоятелно секретно деловодство и отделна сграда за тези функции. Към настоящия момент ЗСВ не осигурява в пълна степен ефективното функциониране на европейските делегирани прокурори, коментира Йорданова и добави, че това е въпрос, който е бил поставен на среща от Лаура Кьовеши.

Тя съобщи и за случай, при който специализираната прокуратура е отказала назначаване на експертиза, поискана от европейски делегиран прокурор с аргумент, че липсват финансови средства.
По време на общественото обсъждане законопроектът е срещнал голяма подкрепа като единственото отрицателно становище е било на прокуратурата с аргументи, че противоречал на европейския регламент на Европейската прокуратура и че противоречи на норми Конституцията. Йорданова подчерта, че тези аргументи са несъстоятелни и добави, че очаква максимално бързо Народното събрание да разгледа този законопроект.


Лена Бориславова прочете част от становището, с което Европейската прокуратура подкрепя измененията, предложени от Министерския съвет.


"Предлаганите промени са наложителни и отразяват напълно смисъла на регламента и смятаме, че са необходими. Нещо повече - предлаганите промени са в синхрон и с регламент 2020-2090 и осигуряват независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Те следва винаги да са гарантирани, а службите, нароватени с разследването и наказателното преследвани да бъдат в състояние надлежно да изпълняват функциите си. Независимостта на съдебната власт предполага по-конкретно, че съответният съдебен орган е в състояние да упражнява както според съответните правила, така и на практика съдебните си функции напълно самостоятелно, без да е йерархично обвързан или да е подчинен на друг орган и без да получава нареждания или указания от когото и да било като по този начин е защитен от външна намеса или натиск, които могат да накърнят независимостта или преценката на неговите членове или да повлияят на техните решения", се посочва в мотивите на Европейската прокуратура, цитирани от Бориславова.


Тя съобщи и за другото решение на правителството, свързано с една от основните цели, които коалицията си постави - борбата с корупцията и спирането на кражбите.


Правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление в рамките на днешния ден. Бориславова уточни, че това е независима експертна организация, учредена в Швейцария и посветена на работата с публични и частни структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи.


Споразумението ще работи в три направления - изграждане на капацитет за подбор на служители на правоприлагащите органи и други разследващи органи с цел постигане на по-ефективно разследване, проследяване на активи и събирането на такива от незаконна дейност.


На следващо място ще бъдат предоставяни консултантски услуги за проследяване на съмнителни активи, които биха могли да са в резултат от корупция и на трето място Базелският институт ще съдейства за преглед на обхвата на основните пречки в настоящата верига от действия и структурни дефицити за противодействие на корупцията и предлагане на възможни решения.


Независима швейцарска организация ще консултира България срещу корупцията
Базелският институт за добро управление (ICAR) е независима швейцарска фондация със статут на асоцииран институт на Университета в Базел. Организацията с нестопанска цел е посветена на борбата с корупцията и други финансови престъпления и за подобряване на стандартите на управление. Учредена през 2003 г., тя работи по целия свят с публичния, частния сектор и гражданското общество.


Основател е от проф. Марк Пит, почетен професор в Базелския университет и виден международен експерт по борба с корупцията. Грета Фенер ръководи развитието на института от 2005-2008 г. и от 2011 г. до момента. Тя разполага в Базел и в държави по света с глобален екип от около 100 служители от 25 страни с широк спектър от професионални умения, но водещ сред тях е дългогодишният опит в превенцията на корупцията, включително в Централна Европа.


Финансирането идва по две направления. Около 25% е от годишните приходи от дейността на института. Останалата част е от фондовете за конкретни проекти. Някои средства идват от абонатите на създадения от института Basel AML Index и набора от инструменти Basel Open Intelligence.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK