И тази година в специалността "Право" ще може да се влиза само с оценка от матурите

И тази година в специалността "Право" ще може да се влиза само с оценка от матурите

© Георги КожухаровЗа специалност "Право" и през 2022/2023 академична година ще може да се кандидатства без приемни изпити. Висшите училища могат да решат да приемат първокурсници само с една или две оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ). Тази възможност регламентират приетите днес от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист".


Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната. Според становищата им е целесъобразно и през учебната 2022-2023 година да се запази начинът на прием от последните две години - с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България. Мотивите са свързани с епидемичната обстановка и необходимостта да се сведе до минимум събирането на големи групи от хора на конкурсните изпити.


В последните две години последователно наредбата беше изменяна, за да се даде свобода на университетите за преценка и избор дали да осъществяват приема на студенти посредством писмени конкурсни изпити по български език и по история на България, или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.
От зрелостниците, които искат да кандидатстват "Право" през следващата академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е необходимо и явяване на приемен изпит, става известно от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите училища за академичната 2022/2023 г., подадена до Министерството на образованието и науката.


Новата наредбата за висшето образование по право


Вчера министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев са обсъдили наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети в България, съобщи пресцентърът на ведомството.


Освен въвеждане на засилено практическо обучение проектът предвижда и въвеждането на задължителна дисциплина по защита на правата на човека. След проведена от Министерството на правосъдието анкета сред над 1700 студенти и наскоро завършили юристи са направени множество предложения. Сред тях са въвеждането на единен изпит за прием по специалността във всички български университети, засилване на практическата подготовка, включително чрез решаване на казуси, симулативни процеси и подготовка на юридически документи, актуализиране на учебната програма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK