Макрон разговаря с Радев, Петков и Ковачевски, за да "насърчи" София и Скопие да решат спора

Президентът Румен Радев с френския си колега Еманюел Макрон

© Twitter @PresidentOfBg

Президентът Румен Радев с френския си колега Еманюел МакронФренският президент Еманюел Макрон е разговарял с българския си колега Румен Радев, за да насърчи България и Северна Македония да се ангажират "бързо" с диалог в спора помежду си.


Това следва от прессъобщенията, публикувани и от президентството, и от Елисейския дворец.


В това на екипа на френския държавен глава се отбелязва, че разговорите между Макрон и Ковачевски са в рамките на френското "президенство на Съвета на Европейския съюз" и целта е да се "насърчат тези две страни да водят диалог бързо".


Какво казват Радев и Макрон
В краткото съобщение на Елисейския дворец се отбелязва и че Макрон е разговарял както с Радев, така и с премиерите в София и Скопия, Кирил Петков и Димитър Ковачевски.


"Президентът на републиката (Франция - бел. ред.) повтори ангажираността си с европейската перспектива на Западните Балкани, особено в контекста на дестабилизацията, през която минава европейският континент", се казва още в съобщението.


"В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори, посочи по време на разговора българският държавен глава", гласи съобщението на прессекретариата на Радев. В него се отбелязва и че "няма резултати" по договореностите между София и Скопие за пътна карта с "краткосрочни и дългосрочни" цели за изпълнението на Договора за добросъседство (идеи, заложени всъщност по време на неговите служебни правителства). Фактът, че Договорът за добросъседство не се изпълнява пет години след подписването, налага изискване за "конкретни стъпки и резултати".


"Президентът Еманюел Макрон изрази готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16", се казва в съобщението.


Към часа на публикуване на този текст няма съобщение от правителствената пресслужба.


Защо точно сега


Разговорите съвпадат с деликатен момент, в който преговорите между София и Скопие, половин година след като и в двете столици дойдоха нови правителства, са в застой. Още преди месец събеседници на "Дневник" посочиха, че между двете страни няма принципни различия за набора от искания, които трябва да се изпълнвят, за да премахне България ветото за начало на преговори на Северна Македония с ЕС; разногласията са по-скоро в публичните пространства на двете държави, в коалицията (в случая на България) и между власт и опозиция (в Северна Македония).


Френското председателство на Съвета на ЕС приключва в края на юни. То би било поредното, в което няма да се реши спорът, оставящ Северна Македония (а заради нея - и Албания) извън пистата на евроинтеграцията. Същото се повтори с германското, португалското и словенското председателство.


Утре в София, за нови разговори по темата, идва еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи. По-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел настоя спорът да се реши до края на юни. Македонският премиер Димитър Ковачевски отказа да се обвърже в този срок, защото не искал да се правят никакви отстъпки към България в момент на "класически шантаж".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK