Проверките в "Градус" след твърденията на Илчовски показали пълен ред

Основателят на "Градус" Иван Ангелов (вляво) и Светослав Илчовски спорят на заседание на комисията по ревизията в 45-ия парламент.

© Георги Кожухаров

Основателят на "Градус" Иван Ангелов (вляво) и Светослав Илчовски спорят на заседание на комисията по ревизията в 45-ия парламент.Проверки на Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходите не са установили нарушения в дейността на производителя на птиче месо "Градус" АД. Това съобщи дружеството година след като в в комисията по ревизия в 45-ия парламент бизнесменът Светослав Илчовски заяви, че дружеството е представяло кухи обороти, с които е повишило изкуствено цената на акциите преди излизането му на борсата.


"Заключението на Комисията за финансов надзор е, че "не са установени нарушения на приложимите към дейността на "Градус" АД изисквания на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисия за финансов надзор и нормативните актове по прилагането им," съобщава днес компанията.


В него се добавя, че освен финансовия регулатор през последната една година дружествата от групата на "Градус" са били проверени многократно и от Националната агенция по приходите. Не са установени съществени несъответствия в данъчната и счетоводна документация или нарушения на данъчното законодателство от проверяваните компании. Констатирани са несъществени такива, които са отстранени в хода на проверките. В нито един от докладите на НАП не е констатирано разминаване между фактически и документално установеното, информира "Градус" АД.
Компанията изразява убеденост, че с тези заключения безупречният й имидж е потвърден. "Надяваме се, със същата строгост и ентусиазъм, държавните институции да преследват тези, които посредством спекулации ощетиха акционерите на компанията с милиони левове. Призоваваме в бъдеще българският парламент да не се използва като трибуна за непроверени и лъжливи твърдения, а да бъде дом и пример за законността в страната", се казва в съобщението.


Добавя се, че както досега, така и в бъдеще, "Градус" ще използва всички законови средства да защитава интересите на своите акционери, както по съдебен път, така и чрез сезиране на компетентни органи при случаи, в които лица ощетяват акционерите и уронват престижа на компанията. Преди година компанията и нейният собственик Иван Ангелов обявиха, че съдят Илчовски за 20 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK