"Интелектуален холокост": медийният съвет предвижда санкции за предаването "Ергенът"

Реалити предаването "Ергенът" започна на 19 февруари, а тази седмица предстоят финалните два епизода.

© Youtube.com

Реалити предаването "Ергенът" започна на 19 февруари, а тази седмица предстоят финалните два епизода.На първото заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) след обновяването на състава му, членовете на медийния регулатор отправиха остри критики към риалити формата "Ергенът". Най-рязко се изказа новият председател на СЕМ Соня Момичилова, която определи предаването като "интелектуален холокост" и поиска санкции за медийния доставчик (в случая "Би Ти Ви Медиа Груп").


Членовете на регулатора обсъдиха доклад на Дирекция "Монторинг и анализи", който информира, че в СЕМ са постъпили 44 писма на зрители, които осъждат предаването заради "пошлото, сексистко, унизително и обидно за жените и легитимиращо балканския мачизъм съдържание". Докладчикът отбеляза, че според зрителите форматът разпространява отвратителни послания, а освен това и излъчва кадри на психологически тормоз и прекомерна употреба на алкохол.

В епизода, излъчен на 13 май, една от участничките нарече своя конкурентка "българско зло" и я заля с чаша алкохол, се дава пример в доклада.

Отбелязва се и че в нарушение на Закона за радиото и телевизията Би Ти Ви е излъчила първите четири епизода на предаването, без да се упомене изрично, че има продуктово позициониране. Докладчикът допълни, че са предприети административни действия спрямо тази констатация, и отбеляза, че тъй като предстои втори сезон на предаването, е необходимо да се изпрати писмо до доставчика, който да бъде уведомен за негативните реакции.


След представянето на доклада членовете на съвета изразиха становища по темата. Първа се изказа назначената с указ на президента Румен Радев Габриела Наплатанова, която доскоро бе репортер в Би Ти Ви - телевизията, излъчваща формата. Наплатанова изтъкна, че телевизията има функция да забавлява, а в други медии са минавали "далеч по-скандални неща".
Пролет Велкова, която бе излъчена от квотата на парламента, заяви, че "бързала да се спаси от това предаване като от горещ котлон". Тя изрази мнение, че СЕМ няма право да се замесва в съдържанието на предаването, но се съгласи с почти всички оценки, отправени от зрителите. Велкова предложи да се напише писмо със становище каква е оценката на СЕМ за този формат и как той въздейства върху младите хора.


Симона Велева също коментира, че такъв тип ценности могат да повлияят негативно на подрастващите. "Този тип предавания са симптоми на една цялостна тенденция как децата искат да станат инфлуенсъри, желаят лек живот и от възпитателна гледна точка има какво да се желае."


Най-остра в изказванията си бе Соня Момичилова, в чиято професионална биография стои авторството на текста на песента "Ще ти скъсам г**за", "Ръгай чушки в боба" и други хитове от албума на "Ку-ку" от 1993 г. Момчилова каза, че първоначално не е смятала да вземе отношение по темата, но заради последния епизод на предаването било редно да се помисли за санкция за телевизионния доставчик.


Несъстоятелно е да твърдим, че телевизията е само източник на забавление. Отдавна не е така. Телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели. Тук не само ориенталщината се онагледява и поощрява, ами се демонстрира кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство


Соня Момчилова,

председател на СЕМ


Момчилова допълни, че мерки ще бъдат взети и за необозначеното продуктово обозначение, но отново се върна към съдържанието на предаването и добави, че интелектуалният багаж на участничките е много натъжаващ и оскърбителен. Според нея в предаването е била демонстрирана неописуема агресия между участничките.


"Аз не мисля, че би било толкова страшно за децата, ако България не беше на първо място по детска смъртност, най-ниска функционална грамотност, най-голям брой жертви на педофилия, ранна сексуална опитност и прекомерна употреба на наркотици. Не искам да звуча назидателно, но смятам, че се нанасят брутални и драстични поражения върху детската психика", добави Момичилова.


Интелектуален "Холокост" е това предаване, насаждат се неприемливи модели и ние носим огромна отговорност.


Соня Момчилова,

председател на СЕМ


В крайна сметка след поредицата изказвания членовете на медийната комисия се споразумяха да повдигнат дискусия по въпроса и да поискат становища от психолози за ефекта на предаването върху детската психика. Ще се поиска и среща с медийния доставчик, за да се обсъдят проблемите.


"Мисля, че е късно, защото ние цял сезон гледахме със запушен нос, но аз лично ще настоявам да бъдат наложени санкции", завърши дебата Момчилова, след което докладът бе гласуван.


Тепърва трябва да се проведе заседание, на което да се определят видът и размерът на санкцията.

Новите членове от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистите Пролет Велкова (номинация на "Демократична България", тя не получи подкрепа от "Има такъв народ", а беше избрана с гласовете на БСП и при отсъствието на ДПС от залата) и Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев).
Председател на регулатора също е от квотата на президента - Соня Момчилова, но тя се свързва и с "Има такъв народ", защото е работила за Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK