"Има такъв народ" внесе поправка в полза на университетите в спора им с Денков

Николай Денков

© Цветелина Белутова, Капитал

Николай ДенковДепутати от парламентарната група на "Има такъв народ" днес внесоха в Народното събрание проект на изменение на Закона за държавния бюджет, който засяга субсидията с 20 млн. лв. допълнително на държавните висши учебни заведения за заплати на преподавателите. Предложението е да бъде променен спорният параграф 17 от закона за бюджета, който определя даването на парите срещу условието университетите да променят правилата си за атестиране на преподавателите си съгласно предложената от министъра на науката и образованието Николай Денков нова методика. Тя е публикувана за обществено обсъждане до 30 май 2022 г. като проект за решение на Министерския съвет и срещу нея резки възражения изказаха редица университети, а вчера общото събрание на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" прие декларация с искане за оттеглянето й.


Министър Денков определи като неудачно началото на процеса - през Закона за държавния бюджет, но отказва да оттегли предлаганите от него проекти за нова методика за атестация на университетските преподаватели и за актуализирани минимални национални изисквания за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности в университетите и научните организации. Готов е да бъдат широко обсъждани в гилдията и да се вземат предвид исканията им за различните професионални направления.


Според Закона за висшето образование (чл. 57) правилата за атестация на университетските преподаватели се уреждат от самите тях. Сега обаче кабинетът предлага новата национална методика за атестация с решение на Министерския съвет. Ректорите определят това за груба намеса в академичната автономия. Освен това се поставя условие университетите да възприемат националната методика, за да получат 20 млн. лв. към бюджетите си за 2022 г. Това е записано в параграф 17 в преходните разпоредби на закона за бюджета, който коалиционния партньор "Има такъв народ" определи за абсурден.
Юристи посочват, че еднократното отпускане на сума за заплати не може да бъде обвързано с промяна на правила, които са определени в Закона за висшето образование и че това е в разрез и с Конституцията на България, която дава академична автономия на университетите.


"Разпоредбата (на параграф 17 - бел.ред.) е внесена между първо и второ гласуване от народни представители и видно от техните изказвания в заседанието на Комисията по бюджет и финанси от 18 февруари 2022 г. целта е тези средства (20 млн. лв. - бел.ред.) да бъдат дадени въз основа на покритие на качествени показатели, определени от самоуправляващите се университети и съгласувани с методика", се уточнява в мотивите към внесения от "Има такъв народ" законопроект. "На заседанието на Комисията по бюджет и финанси текстът е допълнен с ново второ изречение, което в противоречие на изречение първо определя, че показателите и критериите вече не трябва да се определят от самите самоуправляващи се университети, а от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието", допълват от "Има такъв народ" в мотивите си.


Параграф 17 от Закона за държавния бюджет гласи: "Средствата по чл. 1, ал. 5, ред 2.9. се предоставят на държавните висши училища като субсидия за издръжка на обучението, над формираната по чл. 91, ал. 1, т. 1 от Закона за висшето образование, след привеждането на критериите и показателите в правилниците им за атестиране на академичния състав в съответствие с методика, определена с акт на Министерския съвет, и се разпределят въз основа на получената комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, по професионални направления за всяко висше училище. В срок до 30 април 2022 г. Министерският съвет по предложение на министъра на образованието и науката приема критериите и показателите по изречение първо."


Предложението на "Има такъв народ" е в изречение първо думите "с методика, определена с акт на Министерския съвет, и се разпределят въз основа на получената комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, по професионални направления за всяко виеше училище" да се заменят с "в съответствие със Закона за висшето образование", а изречение второ да се заличи.


Денков: Няма да оттегля проектите, ще ги обсъждаме


Част от коментарите на колегите са основателни, част от критичните коментари се дължат на неразбиране, каза министърът на науката и образованието Николай Денков. Той вижда съпротива предимно от тези висши училища, в които 60-70% от преподавателите и сега не отговарят на минималните изисквания. Общото събрание на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" вчера отхвърли проектите и призова министъра на образованието да ги оттегли. Пред "Дневник" Денков каза, че няма да ги оттегли, а ще бъдат обсъждани и прецизирани. "Готов съм да обсъждаме таблиците, трябва да се включат експерти от всяко професионално направление и имаме процес на даване на предложения до края на май. След като получим всички предложения, ще се съобразим с тях", каза министърът.


"Има работна група, която ще обсъжда какви да бъдат конкретните критерии за атестация на преподавателите, ще продължим да ги прецизираме, така че да станат максимално подходящи за всяко професионално направление. Този подход е правилният и трябва да се реализира", заяви Денков.


Той определи като неудачно началото на процеса - през Закона за държавния бюджет. "Трябва да бъде включен като промяна в Закона за висшето образование, така че да има правилното законово основание за тези промени", каза Денков и увери, че това предстои. "Ще предложим промени в Закона за висшето образование и ще прецизираме тези таблици с минимални изисквания, които се изискват в момента", каза образователният министър.


Университетите не харесват методиката за атестация


Въпросът за атестацията на преподавателския състав е уреден в чл. 57 от Закона за висшето образование, който гласи, че университетите сами оценяват приноса на академичния си състав и атестират веднъж на 3 години нехабилитираните и веднъж на 5 години хабилитираните преподаватели.


В предложената от Денков методика при отрицателна атестация нова трябва да се направи през следващата календарна година. Ректорите питат кой режим ще се прилага? И тъй като новата методика ще се приема с решение на Министерския съвет и няма нормативен характер, уволнените след две атестации с отрицателни оценки преподаватели могат да оспорят успешно пред съда заповедта за уволнението си. Ректорите питат и защо методиката предвижда атестация и за асистентите, които се назначават на срочни трудови договори за до 4 г.


Ректорите имат опасения, че свързаните с атестацията промени ще бъдат внесени между първо и второ четене на промените в Закона за висшето образование, свързани с обучение на студенти в два или повече университета, както и подготовка на докторанти в рамките на научноизследователските проекти.


"Заявяваме, че всеки опит между първо и второ четене на законопроекта за изменение на закона за висше образование да се внесе промяна в чл. 57 (режима на атестиране) ще изкара академичната общност на протести. Настояваме цялото решение на МС за определяне на национални атестационни критерии да бъде оттеглено като незаконно и противоконституционно. Настояваме всички промени в ПМС за изменение на правилника на закона за академичния състав да бъдат осъществени в рамките на сега съществуващите таблици, с оглед изискването за предвидимост, сигурност и последователност при определяне на правилата за кариерно израстване в системата. Ако законодателите и изпълнителната власт не се вслушат в нашите справедливи искания, ще браним академичната автономия с всички позволени от закона средства и ще създадем национален стачен комитет", заявиха ректори, цитирани от вестник "Сега" на Съвета на ректорите, който се проведе миналата седмица и на който Анастас Герджиков не беше преизбран за негов председател.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK