Организация "Шалом" реагира остро срещу фразата "интелектуален холокост" за "Ергенът"

Организация "Шалом" реагира остро срещу фразата "интелектуален холокост" за "Ергенът"

© ''БТВ медиа груп''Председателят на организацията на българските евреи "Шалом" д-р Александър Оскар, осъди остро сравнението на предаването "Ергенът" с "интелектуален холокост".


То беше направено вчера на първото заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) след обновяването на състава му, от новия председател на СЕМ Соня Момчилова, която поиска санкции за медийния доставчик (в случая "Би Ти Ви медиа груп").


Председателят на "Шалом" реагира с позиция във "Фейсбук", в която определя коментара на Соня Момчилова като крайно неправилен и абсурден. Д-р Оскар отбелязва, че подобни сравнения са обидни към паметта на милионите жертви на нацизма през Втората световна война и такава историческа трагедия не бива да бъде профанизирана.

Самата Соня Момчилова се включи с коментар под поста на д-р Александър Оскар, в който се опитва да разясни употребата на сравнението, като посочва, че все пак го смята за уместно в конкретния случай.


Организация "Шалом" реагира остро срещу фразата "интелектуален холокост" за "Ергенът"

© facebook


Нейният коментар провокира и образователния директор на "Шалом" Максим Делчев да се включи с публикация, в която обяснява колко неуместно е г-жа Момчилова да обяснява "на евреи какво е холокост и какви са "старозаветните ритуали".Повод за размяната на реплики в социалните мрежи стана доклад на Дирекция "Монторинг и анализи", който информира, че в СЕМ са постъпили 44 писма на зрители, които осъждат предаването заради "пошлото, сексистко, унизително и обидно за жените и легитимиращо балканския мачизъм съдържание".


Докладчикът отбеляза, че според зрителите форматът разпространява отвратителни послания, а освен това и излъчва кадри на психологически тормоз и прекомерна употреба на алкохол.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK