Правителството включи хотелите в новата програма за настаняване на бежанци от Украйна

Правителството включи хотелите в новата програма за настаняване на бежанци от Украйна

© Цветелина Белутова, КапиталМестата за настаняване, които са в Националния туристически регистър, ще могат да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на бежанци с временна закрила, съобщи правителството. По информация, получена на парламентарната комисия по туризъм от март, местата за настаняване в регистъра са близо 20 хиляди. Ползващи се от програмата са бежанците, разселили се след началото на войната в Украйна.


Досега бе известно, че държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с временна закрила след 31 май ще продължи в държавни, общински и ведомствени почивни бази. Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лева (при 40 лв. до края на май) на ден на човек на ден за нощувка и три хранения.


"Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла", казва във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.
Към 16 май около 63 000 души се намират в хотелите и другите места за настаняване и трябваше да ги напуснат до 31 май, тъй като властите не планираше удължаване на тази мярка за подпомагане на хората и частния бизнес.


Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия - 02 905 5555.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK