Караджов отхвърли твърденията на ГЕРБ за специалната сметка за "Хемус"

Гроздан Караджов

© Юлия Лазарова

Гроздан КараджовРегионалният министър Гроздан Караджов отхвърли твърдението от вчера на предшественика си Николай Нанков и настоящ депутат от ГЕРБ, че в специалната сметка за строителството на "Хемус" е имало 1 млрд. лева, оставени от третото правителство на Бойко Борисов. "Не, имаше около 490 млн. през лятото на миналата година. Всъщност точно тези пари са взети, за да се посрещнат първите компенсации за тока септември, октомври", уточни Караджов.


Запитан защо се налага такава специална сметка за тази магистрала, Караджов отговори, че така е започнало строителството на "Хемус" още преди 5 години. Сметката е била създадена е с постановление на Министерския съвет, като в нея са преведени парите за магистралата предварително.


На въпрос кога тези средства ще бъдат възстановени в сметката, той отговори, че това ще стане веднага щом бъде разплетен казусът с инхаус процедурите, по които не може да продължи да се строи, защото "най-малкото нямаме никакви строителни гаранции за "Хемус", която се строи от частни фирми, които са пренаети от държавната компания "Автомагистрали", но гаранцията за строителството се носи от държавното дружество, т.е. от регионалното министерство. "Т.е. ние си плащаме, ние си носим гаранцията. Това не е окей, затова ги няма и парите", посочи Караджов.
Всеки момент се очаква специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за инхаус, обясни още министърът.


Той коментира и казуса с парите за разплащане с пътностроителните фирми, за които Народното събрание реши да бъдат изплатени на два транша - първите 50% незабавно, а останалите 50% след проверка на договорите и извършените дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Той се надява до края на следващата седмица да бъдат изплатени 100% от първите 50% от средствата, като към момента вече са изплатени 55% от средствата към пътните фирми.


Караджов обаче е обезпокоен от обжалването на всичките новообявени 7 обществени поръчки от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за текущ ремонт и поддържане и на тези за основен ремонт. "Обезпокоен съм, че те се обжалват масово още на ниво процедури, без дори да има отворени оферти. Нямаме необжалвана процедура за основен ремонт, за мен това е подозрително. Прилича ми на организирано саботиране на усилията ни да ремонтираме пътната мрежа, която е в ужасно състояние", изтъкна Караджов.


Северният обход на Бургас ще бъде готов през октомври, обеща той и допълни, че строителството му се забавя заради бавни процедури, но тапи и задръствания през летният сезон нямало да има. "Ще се пусне двупосочно пътят с четири ленти, който е от Сарафово и така ще бъде целият сезон", увери регионалният министър.


По въпроса с междуградските превози Караджов настоя, че не може превозвачите да носят на гърба си социални функции, които държавата е обещала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK