Асен Василев очаква инфлация и в строителството

Асен Василев очаква инфлация и в строителството

© Юлия ЛазароваВицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви пред Би Ти Ви, че очаква да има инфлация и в строителството. По думите му все още не се знае дали инфлацията ще достигне по-големи от сегашните нива, като това ще се разбере септември. В началото на седмицата Националният статистически институт обяви, че годишната инфлация вече е достигнала 14.4%, а Василев прогнозира, че в края на годината тя ще е 10-11%.


"Голямата въпросителната пред инфлацията вече не е от енергийните продукти, а от храните, транспорта, облеклата и обувките. Остава и строителната инфлация да влезе в икономиката", уточни финансовият министър.


Той добави, че през лятото не очаква през лятото да има сериозни трусове с доставките на зърно, въпреки че вече се усещал недостиг на хранителни продукти. Според него през есента този проблем ще стане по-голям, а това ще се отрази и на цените на месото, тъй като пилетата и прасетата се хранят с фураж. Именно заради това не се нае да прогнозира дали храните ще продължат да поскъпват.
Василев каза още, че нулевият ДДС за хляб, който е заложен в представените през седмицата антикризисни мерки няма да важи за други тестени изделия. Той обаче не потвърди, че цената на хляба може да падне, като това зависело само от производителите. Вицепремиерът уточни и, че отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще важи само за коли с български талони и няма да може да се използва от чуждестранни граждани, преминаващи през България.Министърът добави, че мерките няма да повишат инфлацията, каквито обвинения имаше от опозицията. Той обясни, че допълнителните приходи, които държавата очаква заради покачването на инфлацията, просто ще бъдат върнати в икономиката и затова не би трябвало да се стига до по-високи нива.


Асен Василев заяви, че днешното предложение на премиера Кирил Петков президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата Северна Македония е много добра идея. Според него така ще се покаже, че всички са обединени и позицията на България по темата няма да се промени.


"Добре е да се съберат всички и да си кажат какво се е случило през последните 6 месеци. Аз не очаквам да се промени нещо в нашата позиция", каза Василев.


На въпрос дали има външен натиск за промяна на позицията на България той обяви, че "всяка международна среща започва с въпроса какво се случва със Северна Македония".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK