Неграмотен мъж на 25 г. е арестуван за кражба: как изглежда престъпността през 2021 г.

Според статистиката през миналата година са регистрирани по-малко престъпления в сравнение с 2020 година, а разкриваемостта остава на същото ниво.

© Красимир Юскеселиев

Според статистиката през миналата година са регистрирани по-малко престъпления в сравнение с 2020 година, а разкриваемостта остава на същото ниво.Мъж на възраст между 18 и 30 години, напълно неграмотен или с начално до средно образование, арестуван за кражба от магазин или на селскостопанска продукция и добитък - така изглежда най-общо профилът на българския престъпник, задържан за разкрито през 2021 г. престъпление. Данните са от подробна статистика на МВР за престъпността през миналата година, качена в държавния портал за отворени данни.


Според официалните данни през миналата година са регистрирани по-малко престъпления в сравнение с 2020 г., а разкриваемостта остава на приблизително същото ниво. Информацията се разминава с твърдението на главния прокурор Иван Гешев, който преди време обяви, че има бум на престъпността, а МВР изкривява статистиката. За 2021 г. властите посочват, че са разкрили точно 42 819 престъпления.


Полицията е установила, че 5504 от извършителите са били пияни, а 3198 - под въздействието на наркотични вещества. Очаквано, най-много от тях са напълно необразовани и вече арестувани за предишни престъпления, а най-малко са висшистите и работещите.


По-малко кражби, повече убийства
Данните показват, че полицията е разкрила близо половината от регистрираните престъпления - 78 418 през миналата година, от които 85,8% - против личността и собствеността на гражданите и 14,2% - икономически. Спрямо 2020 г. се отчита намаление на регистрираните престъпления с 3,3%.


Най-често извършваното престъпление в България през 2021 година отново е кражбата (11 486), но все пак се отчита спад по този показател в сравнение с данните от миналата година. Кражбите са част от статистиката за посегателствата срещу собствеността, в която влизат кражби, грабежи, измами, изнудване и други - общо 14 583.


Извършителите на кражби се ориентират основно към магазини (разкрити са 3477 случая) и към домове (1698 случая). Също голям брой са и кражбите на селскостопанска продукция, домашни животни и птици - 1967. Полицията е разкрила 436 кражби и грабежи на моторни превозни средства като често срещано престъпление е и използването на чужди регистрационни номера - 2733 случая.


Регистрираните престъпления общо против личността и собствеността на гражданите (67 310)
са с 3,7% по-малко от предходната година, когато са били 69 896.


През 2021 година, в сравнение с преходната са регистрирани повече убийства (116 срещу 98), като разкриваемостта е почти 100 %, каквато е била и през предходната година.

Според данните са намалели и престъпленията в условията на домашно насилие. Ако през 2020 година те са били 606, през изминалата година са регистрирани 439, като по-голямата част от тях се водят разкрити.
Наскоро Министерството на правосъдието оповести промените в закона за защита от домашно насилие, които предвиждат да бъде създаден регистър за подобни престъпления, до които да имат достъп всички институции, ангажирани с проблема. Какво прави МВР във връзка с домашното насилие - тук.


По-малко разкрити подкупи, повече злоупотреба със служебно положение


През 2021 г. МВР е регистрирало и разкрило по-малко престъпления подкуп, отколкото през 2020 г. , сочи статистиката. Според данните за 2021 г. са регистрирани 101 престъпления подкуп срещу 116 през предходната година.


Основният текст от Наказателния кодекс за подкуп гласи: "Длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хил. лв".


Статистиката показва, че през 2021 г. МВР е регистрирали повече злоупотреби със служебно положение на длъжностни лица и престъпления на недлъжностни лица с вероятен корупционен мотив (307 през 2021 срещу 200 през 2020 година). Разкриваемостта на този вид престъпление остава ниска - и през двете години тя е под 50 %.


Данните показват, че са се увеличи длъжностните престъпления с вероятен корупционен мотив - от 101 през 2020 година на 157 през 2021. Разкриваемостта обаче също остава ниска.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK