Църквата почита днес Св. св. Константин и Елена

Снимката е от <a href="http://www.pravoslavieto.com/life/05.21_sv_Konstantin_Elena.htm" target="_blank">специализирания сайт "Православието"</a>

Снимката е от специализирания сайт "Православието"На 21 май Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Константин и Елена.


Император Константин остава в историята с Медиоланския едикт от 313 г., с който обявява свободата на християнската вяра в Римската империя и постановява пълна веротърпимост, давайки на езичниците правото да извършват своите обреди, а на християните - свободно да почитат своя Бог. През 325 г. свиква и Първия вселенски събор против ереста на Арий. Владетелят премества столицата на империята от Рим във Византион, а след смъртта му в негова чест градът е кръстен Константинопол.


Император Константин благоговеел пред знамението на Кръста Господен. Той изпитвал желание да го открие, но смятал себе си за недостоен, тъй като като воин е пролял много кръв. Помолил своята майка - Елена, известна с благочестивия си живот, да отиде в Светите земи и да открие кръста, на който е разпнат Христос. Облечена в скромни дрехи и сливайки се с тълпата, Елена поела своя път на изток в своето поклонение пред Бога и успяла в мисията си.
Кръстът бил положен в сребърен ковчег и оставен за съхранение в новопостроен храм. На Велики петък той е изнасян за поклонение. Напускайки Йерусалим, Елена взела частица от Кръста в дар за своя син.


Църквата почита днес Св. св. Константин и Елена

© Юлия Лазарова


Празникът има важно място в българския обреден календар. На много места в страната св. св. Константин и Елена се почитат с нестинарски танци. Наклаждат се големи огньове, а мъже и жени танцуват върху горящите въглени. Православната църква не признава този обичай, а напротив - дори го преследва. Макар и да държат икона на Св. св. Константин и Елена в ръцете си, танцуващите са наричани "обладани от дявола".
Имен ден празнуват: Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK