Херо Мустафа: Представете си, ако преди година беше завършен интерконекторът с Гърция

Херо Мустафа

© Велко Ангелов

Херо МустафаПредставете си, ако преди една година България беше завършила междусистемната газова връзка (интерконектора) с Гърция, тогава страната нямаше да бъде в сегашното положение. Такава завоалирана критика към бившите управляващи от ГЕРБ отправи посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в интервю за "Нова телевизия".


"Работи се в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи - не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави", увери тя по повод договорката, постигната при неотдавнашното посещение на премиера Кирил Петков в САЩ за две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, по-ниски от тези на Русия. "Ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори", увери още посланикът на САЩ.


По думите ѝ Русия е била тази, която едностранно наруши договора си с България за доставка на газ. "За тези, които винят България за случилото се, казвам: застъпете се за България; застъпете се за енергийната независимост на България", отбеляза още Мустафа и допълни, че "Газпром" е използвал едностранно енергетиката като оръжие.
Помолена да коментира решението българския парламент да не изпраща оръжия на Украйна, посланикът на САЩ отбеляза, че "България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО", като това дали България ще реши да изпрати военна техника или не, е решение, което следва да се вземе между България и Украйна.


"To e суверенно решение на България. А аз бих искала да се съсредоточа върху позитивното - фактът, че България изгражда на територията си бойна група на НАТО; фактът, че България прие над 100 000 бежанци; фактът че България подкрепи резолюциите на ООН и санкциите срещу Русия, както и че България се противопоставя на жестокостта, на която сме свидетели, противопоставя се на унищожителните действия на Русия срещу цивилно население и граждански цели, които наблюдаваме", подчерта Мустафа.


По темата за отношенията между България и Северна Македония и наложеното вето от страна на София върху преговорите за членство на Скопие в Европейския съюз посланикът посочи, че най-важното било да се води диалог в опит за намиране на решение за пътя напред. "Мисля, че новите правителства и от двете страни поставиха добро начало на диалога. Знаете, че ние като администрация, вярваме в единството на Европа и в членството на тези държави в Европейския съюз. Знаете, че членството на България в Европейския съюз вече 15 години - с ползите, които произтичат за България - и членството на държавите в региона в Европейския съюз позволяват по-голяма регионална стабилност и регионален просперитет", коментира Херо Мустафа.


Тя подчерта, че това, което не е полезно, е, ако и двете страни поставят ултиматуми или използват негативна реторика, както и ако политиците от двете страни гледат на това само като на конфликт, спомагащ за собствената им популярност. "Това не би било от полза. Тази регионална стабилност е важна, защото, ако не са членове на ЕС, се създава вакуум. А когато има вакуум, тези, които не желаят стабилност, ще се възползват от това", изтъкна тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK