Демонтирани са решетките от портите на Народното събрание

Демонтирани са решетките от портите на Народното събрание

© Златина ЗехироваЖелезните решетки от външните порти на Народното събрание бяха демонтирани, съобщи "Нова телевизия". Това се случи точно седмица след като бяха поставени. Темата беше повод опозицията да атакува управляващата коалиция.


Загражденията са поставени след искане на Националната служба за охрана (НСО), като разрешение за това е дал главният секретар на парламента. Председателят на Народното събрание Никола Минчев каза пред Би Ти Ви, че следващата седмица ще вземе решение дали ще има санкционирани по казуса.


Цената на решетките е 34 000 лв., а преди два дни от Министерството на културата направиха спешна проверка - има ли нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Инспекцията установи нарушение. Ще бъде наложена и глоба на парламента, защото не бил спазен законът за паметниците на културата. Минчев все пак иска да види дали глобата няма да е максималната и тогава ще реши.
"Не ни е страх от народната любов, тази охранителна мярка е по искане на НСО, които са длъжни да охраняват и двете сгради на Народното събрание. В другата сграда (бившия партиен дом) от две години има такива предпазни решетки", добави Никола Минчев.


Властта не си купувала "народна любов" с антиинфлационните мерки


Във връзка с антиинфлационните мерки, които бяха обявени от правителството през седмицата, Минчев коментира, че властта не си купувала "народна любов", а се опитвала да помогне на населението да се справи с кризите в този момент. "Няма как подпомагането на населението да бъде тълкувано като купуване на народна любов", настоя той.


По думите му коалицията може да продължи да работи. "Тя може да продължи да работи, когато има диалог, а този въпрос, дали тя ще може да работи и дали може да продължава да работи, се задава още от общо 13 декември. Въпреки някои трудности, които се явяваха по пътя, продължаваме да работим заедно в изключително тежка геополитическа обстановка", каза Минчев и отдаде спада на доверието според социологията именно на кризите в световен мащаб, както и на някои грешки, които ще се постараят да не повтарят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK