Предотвратени са 34 хил. опита за нелегално влизане в България през 2022 г.

Кадър от оградата по границата на България с Турция.

© Георги Кожухаров

Кадър от оградата по границата на България с Турция.От началото на 2022 г. са предотвратени близо 34 хил. опита за нелегално влизане в България, което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Това обявиха от МВР и уточниха, че миграционният натиск по българо-турската граница представлява 98% от общия миграционен натиск на българските граници.


Общо граничните полицаи са предотвратили към 33 860 опита на нелегални мигранти да влязат в България. 33 200 са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Останалите са се върнали във вътрешността на Гърция.


Изградената в края на 2017 г. ограда по цялата дължина на българо-турската граница, с обща дължина над 235 км, също оказвала възпиращ ефект по отношение на предприеманите опити за незаконно навлизане на територията на страната, посочват от МВР. Активно се използвала Интегрираната система за наблюдение, в състава на която са включени периметрови сигнално-охранителни системи, стационарни постове и мобилни системи за техническо наблюдение. В контрола на миграционните потоци участва и Специализирания отряд за въздушно наблюдение към Гранична полиция. На българо-турската граница са разположени и членове на постоянния корпус на граничната агенция на ЕС "Фронтекс".
От вътрешното ведомство уточняват, че капацитетът на центровете за настаняване на мигранти и бежанци към Дирекция "Миграция" към момента е запълнен под 40%.


За каналджийство от началото на годината до 19 май са образувани 85 досъдебни производства, към наказателна отговорност в качеството на обвиняеми са привлечени 76 лица. Анализът на данните показва 84% увеличение в броя на заведените заявителски материали и на образуваните досъдебни производства в сравнение със същия период на миналата година.


Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация заради увеличен миграционен натиск по границата на България с Турция. След активирането на плана се отчита съществено намаляване на броя на задържаните, като българските гранични власти са задържали на вход 533 граждани на трети страни - те са предимно от Сирия и Афганистан.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK