Тестването почти спря: България не е отчетена в статистиката на Европейската комисия

Тестването почти спря: България не е отчетена в статистиката на Европейската комисия

© Георги КожухаровВтора седмица България е оцветено в тъмносиво на картата на заболеваемостта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Причината е, че са направени под 600 теста на 100 хил. население за период от 14 дни.


В същата ситуация към 19 май са и Румъния, Унгария, Хърватия, Полша, Чехия, Холандия, Литва, Швеция, Норвегия, части от Испания. А Германия е определена като страна, за която няма достатъчно данни, за да се определи заболеваемостта, при това от повече от месец. (Карта вижте в края на статията)


При сравняване на картите на ECDC от последните четири седмици впечатление прави, че броят на държавите в тъмносивата зона постепенно се увеличава. Тоест, все повече страни тестват под минималния праг за показателност на изследванията от 600 на 100 хил. население за две седмици, докато наскоро Еврокомисията предложи мерки за следващата фаза от COVID пандемията.


Тестването и защо е важно
За разлика от Еврокомисията, която има минимален праг на изискване за ниво на тестване, за да приема данните за показателни, България няма такъв минимум.


Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) дава информация за седмичен брой тестове, или с други думи - данните не са пряко съпоставими с тези на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Според най-актуалните данни на НЦЗПБ броят на изследванията е 585.8 на 100 хил. души към 15 май и 503.6 изследвания на 100 хил. души седмица по-рано (към 8 май).


От непокриването на очакванията на ЕС за брой тестове на 100 хил. население не следват санкции, но пък данните за заболеваемостта са важни за комисията, защото дават информация за потенциалния риск от заразяване в дадена държава. Пътуванията от тъмночервените зони, където вирусът циркулира на много високи нива (над 500 заразени на 100 хил. жители) са нежелателни, ако не са наложителни. (За европейските правила за пътуване със сертификат четете тук)


Различни критерии


Освен че в България няма минимален брой изследвания на 100 хил. души, на база на който да се определя заболеваемостта, в страната различни от Европейската комисия са и праговете за разпределение по цветови зони. (Каква е ситуацията с епидемията в страната четете тук)


По европейските критерии:

  • В зелената зона са страните, където регистрираните случаи са под 40 на 100 хил. население за две седмици
  • В оранжевата зона са страните, където регистрираните случаи са между 40 и 100
  • В червената зона са страните, където регистрираните случаи са между 100 и 300
  • В тъмночервената зона са страните, където регистрираните случаи са над 300
На фона на това българските критерии, въведени по време на служебното правителство и непроменени досега, са по-толерантни:
  • В зелената зона са областите, където регистрираните случаи са до 100 на 100 хил. население
  • В жълтата зона са областите, където регистрираните случаи са между 100 и 200
  • В червената зона са областите, където регистрираните случаи са между 200 и 500
  • В тъмночервена зона са областите, където регистрираните случаи са над 500


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK