Сандов: България все още се управлява и от недобронамерени чиновници и калинки

Борислав Сандов

© МОСВ

Борислав СандовБългария се управлява от сложно правителството, но все още я управляват и чиновници, калинки, хора, които нямат добро намерение към България, а единствено имат интерес да подкопават всички действия на правителството. Това коментира вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов пред Би Ти Ви.


"Това се случва в моето министерство и в други министерства, случва се в съдебната система, случва се в редица други ведомства", подчерта той и допълни, че освобождаването на всички тези хора би било определено като "политическа метла" и нямало да е подходящо и поради тази причина било добре те да бъдат подменени постепенно с професионалисти чрез конкурсния принцип. В това отношение той беше запитан за шефа на Басейнова дирекция в Плевен Петър Димитров, който беше заместник-министър на околната среда по време на служебното правителство, а също е работил за фирмата "Аркад", отивайки там, след като е бил уволнен като началник на Басейновата дирекция в Плевен заради нарушения на същата фирма по време на строителството на "Турски поток" ("Аркад" построи газопровода през територията на България). За него Сандов каза, че бил с голям професионален опит и разбирал от материята, като в момента се провежда конкурс за назначаването на нов шеф на Басейновата дирекция в Плевен. "Така е редно според мен, другото е разправа, без да имам основания за това", обясни действията си той по казуса, като си обяснява действията на Димитров с оказван върху него натиск.


Във връзка със сложните отношения в управляващата коалиция Сандов коментира, че "Демократична България", от чиято квота е той в правителството, е направила най-много компромиси, държи се отговорно и в крайна сметка понася най-много негативи от това.
Екоминистърът коментира и решението от 12 май на Съда на Европейския съюз да осъди България заради прекомерното замърсяване със серен диоксид. "Веднъж бяхме осъдени заради фините прахови частици в почти цялата страна. Сега ни осъдиха за серния диоксид в Югоизточен район - от Димитровград до Бургас. Това струва човешки животи", подчерта Сандов и уточни, че почти сигурно България ще плати глоба от 10-11 млн. лв. за това, че не се е справила с проблема с фините правохови частици от 2017 г. досега, а имало опасност след това страната да плаща на година по 20 млн. лв.


На въпрос колко човешки животи струва замърсяването на въздуха и на чия съвест лежи загубата им, екоминистърът уточни, че преждевременно в България загиват над 10 000 души годишно, а виновни са основно управляващите и самите замърсители - бизнесът, а понякога и домакинствата. По отношение на неговата отговорност като ръководител на ековедомството той посочи, че през последните 6 месеца имало значително подобряване в различните компоненти на околната среда, но "въздухът не е нещо, което може да се промени с един подпис на министъра от утрешния ден и изисква поредица от мерки, като по-голямата част от тези мерки са на общинско ниво".


Борислав Сандов също така предупреди, че ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, може да последва примера на ТЕЦ "Марица 3" (също свързвана с него) в Димитровград и да бъде затворена заради тежки нарушения на нормите за замърсяване на въздуха, ако не изпълни предписанията на ековластите и не осигури инсталацията да работи в нормите.


България ще трябва да намали производството на въглищните централи с 40% до 2026 г., защото в противен случай страната трябва да върне 13 млрд. лв., каза още министърът на околната среда. Сандов уточни, че затварянето на въглищните тецове не означава по-скъп ток в България, нито по-висока безработица, защото за работещите в тези централи има решение за алтернативна заетост, например - култивиране на районите.


"Енергията от възобновяеми енергийни източници може да бъде много по-евтина, защото самият източник е безплатен. Остава само технологията. В България има потенциал за вятърна енергия, за геотермална енергия", допълни той.


Борислав Сандов беше попитан и за ръководените от него протести срещу добива на шистов газ преди около 10 години, като водещата направи връзка със зависимостта на България от руското синьо гориво, отбелязвайки, че се говори, че България имала залежи от близо 500 млрд. куб. м шистов газ, което ако би било така, би направило страната напълно независима по отношение на газа за следващите над 150 години. Екоминистърът се съмнява, че действително става въпрос за подобни количества шистов газ, а също така подчерта, че той е протестирал срещу "фракинга" (технологията, чрез която се добива шистов газ), която е опасна за околната среда. Той допълни, че никъде в Европа не се добива шистов газ именно заради опасения за увреждане на околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK