Радев иска да чуе от Петков нарушен ли е диалогът в коалицията

Румен Радев

© Юлия Лазарова

Румен РадевПрезидентът Румен Радев заяви, че иска да разговаря лично с премиера Кирил Петков по идеята му за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата Северна Македония, за да чуе нарушен ли е диалогът в управляващата коалиция и има ли промени в позициите на европейските партньори по темата.


Пред журналисти днес Радев заяви, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и търсене на общо решение, каквото по темата Северна Македония вече е прието с широк консенсус. Затова, по думите му, е добре да се изясни има ли нарушен диалог в коалицията и какви са причините за това.


"Ако се търси широк консенсус, такъв не само че има, но е силно изразен в обществото. Ако целта е подпомагане на нарушения диалог вътре в самата коалиция, то трябва ясно да се каже какви са причините за това, има ли прогрес от Република Северна Македония по изпълнението на договора (за добросъседство), промяна в позициите на европейските партньори и институции. По тези въпроси трябва да чуя министър-председателя", каза Радев пред медиите.
Той подчерта, че "България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението" и изрази надежда "този баланс да бъде намерен".


"Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Северна Македония, колкото по отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите му, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията към Република Северна Македония", каза Радев.


Той се обърна и към хората в Северна Македония и призова "нашите братя (...) по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало, а политиците да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за европейско членство".


Във видеообщение в петък вечер премиерът Кирил Петков поиска от държавния глава да свика КСНС, на който да се обсъди европейското бъдеще на Северна Македония, на който Министерството на външните работи да представи доклад за състоянието на преговорите между двете страни. Днес в Рим Петков обяви, че "бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи".


"Трябва да имаме по-широко съгласие, всички в държавата да са съгласни с решението", каза още Петков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK