След заявки за протести МВР обещава по-високи заплати за полицаите

Зам.-министър Стоян Темелакиев поздрави урсантите на Академията на МВР по повод 24 май

© Пресцентър на МВР

Зам.-министър Стоян Темелакиев поздрави урсантите на Академията на МВР по повод 24 майЗаплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени и исканията на синдикалните организации във ведомството са справедливи. Така зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев коментира намерението на синдикати на МВР и на надзирателите да организират национален митинг протест на 12 юни.


Причината за недоволството на синдикатите е "липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни", съобщава БНР. Те настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение, като посочват, че въпреки провелите се срещи, "не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция". Със синдикатите социалният контакт не е прекъсван, потвърди Темелакиев и посочи, че се провеждат срещи, на които се обсъждат всички проблеми.


По думите на Темелакиев някои въпроси не могат да бъдат решени само в рамките на вътрешното министерство, но до голяма степен са си свършили работата и предстои въпросите да бъдат обсъдени с премиера и вицепремиера. "Има още работа да се свърши и ще я свършим", каза още заместникът на Рашков. Според него увеличените заплати могат да станат факт още през юли, но не пожела да се ангажира с колко процента ще се увеличат възнагражденията на униформените.
Според него е необходимо увеличение на бюджета на ведомството, което да позволи изплащане на по-високи трудови възнаграждения. Това обаче може да стане само с решение на правителството. "Всички чакаме актуализацията на бюджета. Казвам, че е възможно да има повече пари, но не мога да се ангажирам от кога и с колко процента ще бъде увеличението", заяви Темелакиев. По думите му структурната реформа в МВР е в ход, като има конкретни решения.


Темелакиев присъства на тържествена церемония, на която поздрави курсантите на Академията на МВР по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той прочете слово от името на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В него се посочва, че постиженията на Академията са я превърнали в притегателен център за младите хора и служителите на МВР, където могат да получат отлично образование и да развият своя потенциал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK