България празнува 24 май с шествия и тържества в цялата страна

Паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е център на тържествата в София.

© Юлия Лазарова

Паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е център на тържествата в София.За втора поредна година днешният ден на българската писменост се отбелязва под новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Предишното име на празника беше Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, но то бе променено по инициатива на ВМРО през декември 2020 г.


По улиците на много български градове днес ще преминат празнични шествия, а общините по места организират концерти, празнични програми за деца и възрастни, и други разнообразни събития за отбелязване на светлата дата. Събития за децата можете да видите тук.


София отбелязва 130 години от химна "Върви, народе възродени"
В столицата общоградското шествие започва от площад "Независимост" в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва официалната част на събитието.


На церемонията, организирана от Столичната община, за първи път химнът на празника "Върви, народе възродени" от Стоян Михайловски ще прозвучи в цялост - изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Творческата идея за събитието е на агенция "Маккан София".

"Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий", каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош. "Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен и се надяваме да има много хора, които заедно с нас да се включат в изпълнението на целия химн - нещо, което се прави за първи път!"


В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче", изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище "Питагор".


Официално слово ще произнесе поетът Иван Ланджев. Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.


Тази година за честването на 24 май паметникът на светите братя Кирил и Методий бе реставриран за първи път в историята си от екип, воден от скулптора Марин Марков.


Издигнат през 1972 г. пред Националната библиотека, монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев. Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие.


В 10.30 ч. от пл. "Славейков" ще тръгне "Парад на буквите" и ще стигне до парка "Заимов", където ще има импровизирани празненства. От "Сдружение Азбукари" за втора поредна година предлагат тази своя вдъхновяваща идея за посрещане на най-българския празник.


От 12.00 ч. до 16.00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионално управление на образованието - София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.


На 24 май с безплатен вход ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей - София и филиалите му, както и Парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.


Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи, и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" в празничния ден. За втора поредна година Storytel и Столична община съживяват любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов "Звукът на българската литература".


Културната програма на литературното събитие стартира на 24 май в 11.00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова.


Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.


От 18.30 ч. в Националния исторически музей държавният глава Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий.


България празнува 24 май с шествия и тържества в цялата страна

© Столична библиотека


Шествие и концерти в Пловдив


Традиционната празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий" започва в 9.00 часа.


Президентът Румен Радев ще бъде посрещнат в 9.10 ч. пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" (площад "11 май"), а в 9.20 ч. ще започне тържеството, на което държавният глава ще произнесе слово. Пред паметника на славянските равноапостоли ще бъдат положени венци и цветя.


Точно в 10.00 ч. е началото на шествието към площад "Стефан Стамболов", което ще премине по ул. "Хан Кубрат", подлеза на Аптека "Марица", ул. "Райко Даскалов", площад "Римски стадион", ул. "Княз Александър І". То ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ "Св. св. Кирил и Методий", духов оркестър "Пловдив" и знаменна група от ХГ "Св. св. Кирил и Методий", носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.


В 10.00 ч. пред сградата на БНБ на ул. "Райко Даскалов" №53 концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ "Добрин Петков" и ЦПЛР - ОДК - Пловдив.


На площад "Римски стадион" от 10.30 ч. е вторият концерт от програмата на представителен духов оркестър на ВВС.


От 10.50 ч. в Драматичния театър, Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".


В 11.00 ч. на стълбите на "Каменица" тържествен празничен поздрав към пловдивчани ще отправят заедно хорове към НУМТИ "Добрин Петков", хорове към ЦПЛР - ОДК - Пловдив, Камерен хор "Иван Спасов", Дамски хор "Тримонциум", Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев", Детска вокална формация "Омайниче", Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева". Концертът е под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.


От 16.00 ч. на пл. "Стефан Стамболов" ще се провере концерт на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" с участието на състави от факултет "Музикален фолклор и хореография", Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев и студенти от катедра хореография с ръководител проф. Антон Андонов.


В 18.30 ч. на същия площад ще има концерт на група "Дел Падре" с микс от фламенко ритми, съчетани с традиционен български и балкански фолклор.


В Ловеч ще бъдат наградени дейци на образованието и културата


В 9.45 ч. започва молебен в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на града, а от 10.00 ч. е тържественото откриване на празника.


Следва церемония по връчване на ежегодните награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието Барелеф "Св. св. Кирил и Методий", както и ежегодната награда в областта на културата "Ловешки меч".


На тържествената церемония ще бъдат отличени и изявени ученици от ловешките училища. Събитието е пред Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий".


Гълъби и цветни букви в небето над Варна


119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май във Варна.


Празничната програма ще започне в 9.20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично".


В 10 ч. на пл. "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, а в небето ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука и гълъби.


Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. "Мария Луиза" до кръстовището с бул. "Сливница". След това част от блоковете ще продължат по бул. "Осми Приморски полк", а друга - по бул. "Сливница".


От 11 ч. пред входа на Морската градина ще започне концерт на фолклорен ансамбъл "Варна".


Шествие, концерт и изложба в Бургас


В 10.30 ч. от пл. "Тройката" тръгва празнично шествие, което ще премине през ул. "Александровска", ул. "Алеко Богориди" - Балюстрада и Приморски парк.


От 11.00 ч. на открита сцена "Охлюва" ще се проведе празничен концерт с участието на Драго Драганов, Роси Кирилова, ПФА "Странджа", струнен дует "Weil", детски хор "Милка Стоева", смесен хор "Бургас", Хор на бургаските учители, Клуб по спортни танци "Бургас 1975", ДГ "Вълшебство", ВГ "Морски песъчинки", Фолклорен ансамбъл от СУ "Добри Чинтулов", ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", ПГЧЕ "Васил Левски" и СУ "Добри Чинтулов".


От 12.00 ч. се открива традиционна изложба "24 май" в Дружество на художниците в Бургас на ул. "Александровска" 22.


Празнични чествания в Русе


Тържествата в дунавския град ще започнат в 10.30 ч. Два лъча с представители на всички училища от града ще тръгнат от СУ "Христо Ботев" и ПГДВА "Йосиф Вондрак" под съпровода на Общинския духов оркестър и барабанчиците от НУИ "Проф. Веселин Стоянов".


Участниците в шествието ще се придвижват по ул. "Александровска" и ще се съберат пред сградата на Община Русе.


В 11 ч. започва празничният концерт, по време на който русенските ученици ще изпеят заедно общонародния училищен химн "Върви, народе възродени".


Шествие в Стара Загора


Празнично шествие за празника ще се проведе и в Стара Загора. В него ще се включат блокове на културни и образователни институти, ученици и студенти.


Шествието ще тръгне от площада пред сградата на Общината и ще премине по централния булевард "Цар Симеон Велики". Честването ще започне в 10 часа с ритуал по издигане на националното знаме.


Националният химн ще бъде изпълнен от Хора на Държавна опера - Стара Загора, Хора при Народно читалище "Родина -1860" и Общински духов оркестър.


Празничен водосвет-молебен ще отслужи старозагорският митрополит Киприан.


В 12 ч. на площада пред Общината ще започне празничен концерт с участието на детски фолклорни, танцови и певчески формации от Центъра за подкрепа на личностно развитие в Стара Загора и народни читалища.


Празник на цветята в Асеновград


Община Асеновград и Дейност "Пазари и тържища" организира цветен празник по повод 24-ти май. Целта му е да се предостави възможност на желаещите да покажат уменията си по аранжиране и украса с естествени цветя.


Жителите и гостите на Асеновград ще могат да се насладят и да си закупят различни, интересни и нестандартни аранжировки и саксийни цветя. Мястото на провеждане ще бъде общинският пазар в града.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK