Без българска делегация на церемонията за 24 май в Москва

Без българска делегация на церемонията за 24 май в Москва

© Юлия ЛазароваЗа първи път от 30 години делегация от българското посолство няма да участва в организираната от руските власти по случай 24 май официална церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Москва, съобщи БНР. Честването на Деня на славянската писменост и култура, както се нарича празникът в Русия, започна с молебен пред паметника. Вечерта на Червения площад е организиран галаконцерт, който ще бъде открит от патриарха на Русия Кирил.


През последните две години руската страна дава противоречиви изявления, свързани с делото на Кирил и Методий. През 2017 г. президентът Владимир Путин заяви, че "славянската азбука и литература са дошли до нас от македонска земя". В началото на месеца руският посланик в България Елеонора Митрофанова каза, че "славянската писменост и славянското богослужение в Русия са дошли от България".


Фотогалерия: Стотици пяха "Върви, народе възродени" за празника в София >
Днес България отбелязва 24 май с церемонии и шествия на много места.


Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив, където изнесе слово пред хуманитарната гимназия, която носи името на светите братя.


Президентът заяви, че ако българите бъдат попитани кой е най-обичайният и чакан празник, единодушно всички ще кажат, че това е 24 май. "Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете", заяви президентът. Той посети и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", като го награди с плакет "Св. св. Кирил и Методий".


Без българска делегация на церемонията за 24 май в Москва

© Прессекретариат на Държавния глава


Министър-председателят Кирил Петков честити празника в съобщение на фейсбук страницата на Министерския съвет. "Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар - писмеността. Онова А и Б, което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!"Премиерът посрещна празника заедно с учениците от столичното 7 СУ "Св. Седмочисленици", което сам е завършил. "Бъдете горди! Бъдете смели! Борете се за мечтите си!", се обърна той към децата. Той си спомни, че много обичал да играе футбол в двора на училището и обикновено бил вратар. Руският му бил най-трудният предмет в училище, обичал български език и литература, както и математика. В седми клас имал двойка по физика, иначе бил добър ученик.


"Това беше интересно, защото в 12-и клас вече исках да ставам физик. Така че, когато получите една двойка, никога не знаете във времето как вашият интерес може да се промени и всъщност тази двойка да не е определяща. Така че, когато получавате двойки, работете по тях и не се отказвайте от този предмет", посъветва премиерът учениците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK