Паметник на цар Борис III, висок 4 м, ще бъде поставен в Борисовата градина

На каменния постамент ще бъде изписано "Цар Борис III Обединител, 1894-1943", визуализация.

© Столична обшина

На каменния постамент ще бъде изписано "Цар Борис III Обединител, 1894-1943", визуализация.Бронзова фигура в цял ръст на цар Борис III ще бъде поставена в Борисовата градина. Тя ще е висока 2.60 м и ще е върху каменен къс с височина около 1.40 м. Автор е скулпторът Теодор Бонев, а идеята е на фондация "Достойни българи". Без разисквания предложението бе одобрено днес от две общински комисии - по архитектура и по опазване на околната среда. Преди това проектът е получил подкрепата на Експертно-художествения съвет на Столичната община.
На избраното място при входа на парка от Орлов мост сега има барелеф на цар Борис III, който ще бъде преместен в парк "Врана". Симеон Сакскобургготски е дал съгласие да бъде поставен там, до гроба на монарха.


Барелефът на монарха, който сега е на входа на Борисовата градина, ще бъде преместен в парк "Врана".

© Надежда Чипева

Барелефът на монарха, който сега е на входа на Борисовата градина, ще бъде преместен в парк "Врана".


Поставянето на новия паметник вероятно ще бъде по време на планирания за тази година ремонт на представителната част на Борисовата градина на стойност над 10 млн.лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK