Със законови промени депутатите ще улесняват над 1 млн. неактивни да си намерят работа

Със законови промени депутатите ще улесняват над 1 млн. неактивни да си намерят работа

© Велко АнгеловПарламентът прие днес на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта. С тях ще се осигурят повече възможности за включване на неактивните на възраст от 16 до 65 години в пазара на труда, съобщава БТА. Законопроектът бе изготвен от бившия социален министър Деница Сачева и други депутати от ГЕРБ.


Измененията предвиждат към Агенцията по заетостта да бъде създаден електронен регистър, който да поддържа данните за тези граждани. По последни данни това са над 1 млн. души, които нито работят, нито учат. 170 000 от тях са млади хора, сочи доклад на Агенцията по заетостта.


Агенцията ще обменя данни с други институции като Националната агенция за приходите, Министерството на образованието и науката, Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Главната дирекция "Изпълнение на наказанията", Агенцията по социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и други. Регистърът няма да е публичен и информация за данните в него не може да се получава по реда на Закона за достъп до обществена информация. Условията и редът за обмена на информация и за съвместната дейност на институциите се определя с акт на Министерския съвет.
Ще се разшири и възможността по валидиране на професионални знания, умения и компетентности. Това ще става по реда на Закона за професионалното образование и обучение. Целта е след идентифицирането на неработещите, те максимално бързо да бъдат приобщени към пазара на труда.


В изказването си в пленарната зала Деница Сачева отбеляза, че неактивните хора са сериозен резерв на пазара на труда. По думите ѝ с направените законови промени Агенцията по заетостта ще може да си взаимодейства активно с институциите за анализирането, намирането и осъщественото на контакт на тези лица в трудоспособна възраст.


Пред журналисти Сачева даде пример, че вместо един човек, който е прекъснал образованието си, за да се грижи за болен родител, да бъде връщан да завърши образованието си, може да се използват неговите вече придобити умения за болногледач. Тя коментира, че образованието е важно, но в случая се акцентира върху уменията, които ще гарантират бързото намиране на работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK