Общински жилища ще се предлагат за продажба в София

Общински жилища ще се предлагат за продажба в София


За продажба ще бъдат предложени 1492 общински жилища в София. Това реши комисията по архитектура на общинския съвет. Право да ги купят ще имат наемателите, настанени в тях по административен ред. Предложенията кои жилища да бъдат продадени са на администрациите на 22 района. 7 от жилищата ще бъдат предоставени на хора с жилищно-спестовни влогове, а 21 са в сгради до три етажа, е посочено в доклада с вносител кмета Йорданка Фандъкова.


Цената на общинските жилища беше актуализирана през април с аргумента, че на свободния пазар цената на апартаментите се е повишила значително. Дотогава общинските струваха по 680 лв./кв.м за монолитно строителство и 485 лв./кв.м - за панелно. Сега цената е почти двойно по-висока: съответно 1182.5 лева и 843.4 лева.


30% от постъпленията от бъдещите продажби ще бъдат предоставени на районните администрации за финансиране на ремонти на техническата инфраструктура, обещава вносителят Фандъкова.
Колко общински жилища остават в цяла София за предоставяне на наистина нуждаещи се хора, запита Бойко Димитров от "Демократична България". "Около 9800 жилища", отговори Мария Праматарова, директор на "Общинска собственост" на Столичната община.


"Защо готовият проект за нова наредба, който забранява продажбата на общински жилища, отлежава вече година и половина и още не е приет от общинския съвет", попита Борис Бонев от "Спаси София". И сам си отговори - така все повече наематели ще отговарят на условията (5 години да са били наематели) за купуване на общинско жилище и когато наредбата се приеме, реално няма да има какво да се забранява за продажба.


В момента на свободния пазар в София цената на жилищата варира от 1700 лева/кв.м до 3300 лева/кв.м в зависимост от строителството и локацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK