Столичната община дава нов терен за спортна база на Даниел Боримиров

Столичната община дава нов терен за спортна база на Даниел Боримиров

© LAP.bgОбщински терен от 14.6 дка да бъде предоставен на "Спортен клуб Витоша спорт 2015" - представляван от Даниел Боримиров - за изграждане на спортна база, предлага кметът Йорданка Фандъкова. Решението трябва да бъде гласувано на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък (26 май).


Това е и първото предложение по изменената Наредба за управление и разпореждане с общински спортни обекти и като бъде одобрено ще бъде първият спортен обект чрез публично-частно партньорство. С текстове в нея, приети през юли миналата година бяха разширени възможностите за изграждане на такъв тип обекти в София и даването на общински терени за срок до 30 години. Инициатор на тези изменения в наредбата бе председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, който тогава ръководеше финансовата комисия на съвета.

По новата схема общината дава право на строеж и ползване за 25 години на празен терен с площ 14.69 дка в жк "Люлин 6" на сдружение "Спортен клуб Витоша спорт 2015", представлявана от бившия футболист Боримиров. В момента той е и член на Управителния съвет на ФК "Левски".

Теренът се намира в празното пространство между хипермаркет на търговска верига и частна поликлиника на бул. "Джавахарлал Неру" и там в момента има паркинги. В последните години на социализма на това място е било планирано изграждане на спортна зала и затова сега, освен игрища, ще може да се строи и покрита зала.


Срещу това общината ще получи 269 хил.лева, а бившият футболист на "Левски" ще изгради спортен комплекс с футболни игрища. Съоръженията ще могат да се ползват срещу заплащане, но Фандъкова иска те да могат да се ползват и безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично. Това изискване беше залегнало в условията на конкурса за терена в "Люлин", проведен през декември. На него се явява единствено "Спортен клуб Витоша спорт 2015" и го печели.
Теренът е между хипермаркет на търговска верига и частна поликлиника на бул. "Джавахарлал Неру" в "Люлин 6"

© Максим Караджов

Теренът е между хипермаркет на търговска верига и частна поликлиника на бул. "Джавахарлал Неру" в "Люлин 6"


За изграждане на подобен спортен обект, но в кв. "Бояна", миналата година Боримиров получи разрешение от Фандъкова да ползва кварталния стадион, пак за 25 години. Тогава жители на Бояна организираха протести срещу застрояването на стадиона и общината се принуди да прекрати договора за публично-частно партньорство.


Проектът за спортна зала, която ще строи Боримиров, визуализация.

© Столичен общински съвет

Проектът за спортна зала, която ще строи Боримиров, визуализация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK