За 10 години няма направен нито един запис от проверка на камион с храни на Капитан Андреево

Иван Христанов

© Юлия Лазарова

Иван ХристановБутафория. Така зам.-министърът на земеделието Иван Христанов определи случващото се на ГКПП "Капитан Андреево". Той обясни, че през последните 10 години няма направен нито един запис в помещенията, в които се извършват проверките на влизащите в България от Турция камиони с храни. Това го карало да има съмнения какво се е случвало на граничния пункт. Христанов обаче отказа да назове какви предположения има.


За сюжета с вноса на храни през границата с Турция заговори за първи път премиерът Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви. Ден след това на пункта "Капитан Андреево" имаше проверки от няколко институции. Последва смяна в ръководството на агенцията по храните и малко след това новият директор Христо Даскалов отново по Би Ти Ви обяви, че е получил предложение за подкуп в контекста на проверките на границата с Турция. На 20 май държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) успя да прекрати договора си с фирмата, която през последните 10 години се занимава с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарен контрол и свързаните с това товаро-разтоварни дейности от камионите. Това пък доведе до образуването на големи опашки от камиони на границата с Турция.


Зам.-министърът добави, че се е опитал да разбере къде има записи от камерите в помещенията, но не получил отговор от фирмата. След това екип от земеделското министерство една седмица се опитвал да разбере до къде водят кабелите на камерите, но така и не успял и затова се обърнали към ГДБОП.
"Бяха установени 3 камери, всички те бяха наведени надолу и нямаме записи. Няма нито един запис, нито една минута за последните 10 години", каза още Христанов.


Според него с действията си държавата е засегнала "интереси на доста по-високо ниво". Така той обясни "медийната кампания" срещу него, както и проверката на антикорупционната комисия. Повече за проверката четете тук.


По-рано днес по инициатива на "Продължаваме промяната" парламентарната група ще изслушва на заседание на комисията за превенция и противодействие на корупцията утре ръководителите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) заради сюжета с контрола по вноса на храни на граничния пункт с Турция Капитан Андреево.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK