Няма такава реформа: и промените в антикорупционната комисия са разделителна линия в коалицията

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество със сигурност ще бъде разделена на две, но как ще работят новите комисии все още не е ясно.

© Юлия Лазарова

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество със сигурност ще бъде разделена на две, но как ще работят новите комисии все още не е ясно.Иван Христанов е зам.-министър на земеделието. През последните дни той обяснява в медиите проблема с контрола на ГКПП Капитан Андреево на вноса на храни и как по думите му се пречи на промени, които агенцията по храните се опитва да направи, а служителите й ще работят през следващите дни с полицейска охрана. Няколко дни след като се разбра, че държавата ще прекрати договора на частната лаборатория, която работи по контрола на пункта, и ще проведе конкурс, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщи, че проверява Христанов за конфликт на интереси. Поводът е получен сигнал, на който по думите на зам.-министъра в интервю за "Нова нюз" преди месец комисията не е обърнала внимание, но сега се задейства и според него това има връзка с действията на границата.


Има ли нарушения в случая с Христанов антикорупционната комисия тепърва ще изяснява. Но това припомни единия от проблемите как, кога и в каква степен КПКОНПИ упражнява правомощията си, дали това е избирателно, дали не се използва за натиск и тормоз и не е ли инструмент на лобитата с контрол върху съдебната система. Именно заради това управляващите искаха спешно да я реформират в орган/и, които да им помогнат да работят за обещанието, с което дойдоха на власт - битката с корупцията.


И въпреки че още в първите дни след като спечелиха изборите, представителите на "Продължаваме промяната" започнаха да говорят за промяна в КПКОНПИ и разделянето й на два органа, шест месеца по-късно реформа няма. През последните дни се разбра, че партиите в коалицията имат нещо като две чернови за законопроекти, а "Има такъв народ" има такива условия, които могат да отложат промените още дълго, което работи в полза на статуквото в комисията.
В сряда (25 май) управляващите имаха и експертна коалиционна среща по темата, но по информация на "Дневник" и след нея проблемът какви промени ще могат да направят като че ли се задълбочава все повече.


Защо се бавят промените


Официалните обяснения за забавянето са многобройни - от войната в Украйна, която е пренаредила дневния ред на обществото (по думите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова в интервю пред "Сега"), до технически детайли, които имат нужда от рафиниране.

Партиите от коалицията са единодушни, че сега действащата комисия трябва да се реформира и трябва да се раздели на две нови - комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество и антикорупционна комисия.

Неофициално обаче за забавянето има и друга причина - "Има такъв народ" отказва да се съгласи с първоначалния замисъл за реформа на комисията, който предвижда разширени правомощия за разследване. За да приемат тази промяна, от партията на Слави Трифонов настояват решенията на антикорупционната комисия да се вземат с пълно мнозинство, а не с обикновено, както е в момента. На практика това би означавало, че работата на комисията може да се окаже напълно блокирана заради възможността за вето на всяко решение. Настояването си за въвеждане на пълно мнозинство от "Има такъв народ" обясняват с риска комисията да се превърне в "бухалка", която един ден да се обърне срещу управляващите.


Желанието на останалите партии в коалицията за цялостна антикорупционна реформа е с подобно твърдение - в момента комисията не разполага с разширени правомощия по разследването, но и в момента се използва като "бухалка".


Целта на "Има такъв народ" все повече изглежда като опит умишлено да се саботира реформата или да се ползва като инструмент за извиване на ръцете, коментираха депутати, пожелали да не бъдат назовани, разговорите по темата от последните дни. Така и въпросът дали антикорупционната комисия ще бъде реално реформирана ще покаже ясно дали темата действително е събирателна точка за партиите, или се превръща в още една разделителна линия за кабинета "Петков".


В сряда вечер в интервю по Би Ти Ви правосъдният министър Надежда Йорданова каза, че би следвало още следващата седмица да започнат обсъждания на проект в парламента, и посочи като нов срок за приемането на тези и други съдебни реформи месец септември.


И докато темата за конфискацията като че ли остава на заден план, по-проблемният и спорният законопроект е този за нова антикорупционна комисия.


Новият закон за антикорупционната комисия - почти като стария, но нов


В момента на масата са сложени най-общо текстове за два законопроекта - на Министерството на правосъдието, който се отнася предимно за конфискацията, и на "Продължаваме промяната", по който ще работи новата антикорупционна комисия, научи "Дневник". Новият проект на "Продължаваме промяната" е 90% като сега действащия, като единственото ново е предложението да се създаде нова длъжност - разследващ инспектор, който да има значително по-разширени функции и правомощия по разследването.


Именно срещу тази поправка възразяват депутатите от "Има такъв народ" с обяснението, че има опасност да се превърне в бухалка и да се обърне един ден срещу сегашните управляващи. От "Има такъв народ" коментират и че ако все пак бъде наложен такъв вариант, ще настояват решенията да се вземат с абсолютно мнозинство, а това би блокирало работата на комисията, защото на практика означава възможност за вето. Нещо повече - решенията на комисията са различни - могат да бъдат както за назначаване на чистачка, така и за начало на разследване.


Милен Матеев от "Продължаваме промяната" обясни, че следващата сряда реформата отново ще бъде обсъждана.

© Надежда Чипева, Капитал

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" обясни, че следващата сряда реформата отново ще бъде обсъждана.


В момента решенията на антикорупционната комисия се вземат с обикновено мнозинство. Право на глас имат председателят (доскоро Сотир Цацаров, който подаде оставка), заместникът му и тримата членове. В проекта на "Продължаваме промяната" е запазен броят на членовете на комисията - петима (председател, заместник и трима членове), като всички те ще се избират както и в момента - с обикновено мнозинство от парламента.

Това на практика означава, че всяка партия от коалицията може да има "свой представител" в антикорупционния орган. А с предложението на "Има такъв народ" за абсолютно мнозинство всеки от тях ще може да блокира с вето всяко решение на комисията.

В предишни предложения за реформи БСП и "Демократична България" бяха предложили членовете на комисията да се назначават от президента с цел да се ограничи влиянието на парламента и да се избегне ефектът на "бухалката", но на този етап тези идеи не са отразени в проекта на "Продължаваме промяната".


Реформата изглежда все по-далечна и неясна


"Далеч сме от готов законопроект. Няма нищо финално на масата и по-големият проблем е, че няма авторитет, който да води дебата и да го ограничи в определени рамки. И така всеки следващ път започваме отначало и се караме по основни въпроси", коментираха неофициално депутати от коалицията пред "Дневник" и определиха срещата в сряда вечер като "провал". Те виждат сценарий да се саботира процесът от страна на "Има такъв народ" с юридически неиздържани аргументи и с поставяне на неизпълними условия.


"След като изчистим конкретните текстове, предстои да се вземе решение на коалиционен съвет, на политическо ниво за внасянето на тези законопроекти. Ако там не възникнат някакви чисто концептуални проблеми в коалицията, може да очакваме до няколко седмици наистина да влезе в парламента", прогнозира пред "Дневник" Милен Матеев от "Продължаваме промяната" миналата седмица. По думите му партията няма да отстъпи от коалиционното споразумение.


На въпрос имат ли основания твърденията на "Има такъв народ" и какви ще са гаранциите, че комисията няма да се превърне в "бухалка", Матеев обясни, че единствените гаранции са в законовите текстове, които се приемат.


Експерти от Министерството на правосъдието ще изготвят текстовете за конфискацията като самостоятелен закон.

© Георги Кожухаров

Експерти от Министерството на правосъдието ще изготвят текстовете за конфискацията като самостоятелен закон.


"Всяко решение за разследване на определени лица ще бъде взето от колективен орган, ще бъде мотивирано и ще бъде направено публично. Това е гаранцията, че няма да се превърне в бухалка. Също материалите по разследването в крайна сметка се предават на прокуратурата, която образува досъдебно производство и образуват разследвания. Това са нормалните гаранции", подчерта Матеев.


"Демократична България" подхождаше в началото скептично към разследващите функции именно от гледна точка на натрупаната практика на злоупотреби и невъзможността за реален съдебен контрол. Но с вкарването на съдебен контрол в досъдебната фаза нашите опасения всъщност намаляват, което позволява да подкрепим едно такова разрешение", обясни Атанас Славов от обединението пред "Дневник".


"Разследващите функции не са нещо страшно, не могат да превърнат сами по себе си един орган в бухалка. Ето, този орган КПКОНПИ се превърна в бухалка без такива функции, защото всъщност това, което нахлува в сферата на правата на гражданите, не са разследващите функции, а са оперативните правомощия, които комисията и сега има. Трябва да направим така, че тези правомощия да не служат за нещо друго, а за събиране на доказателства за корупция срещу висши длъжностни лица, които са корумпирани", коментира Крум Зарков от БСП.


"А колкото до това каква ще е формата на органа и как ще взема решения, това се решава веднага след като се реши какво точно ще прави комисията. Според мен трябва да се бяга от излишното политизиране на квотен принцип, тъй като самата идея на самостоятелен и отделен орган е той да бъде равно отдалечен от различните власти, но това са последващи въпроси", добави още Зарков.


Опитите за реформа на антикорупционната комисия ще продължат и следващата седмица, когато експертната група трябва да се събере отново. Докъде ще стигнат разговорите и дали изобщо ще се стигне до решение е трудно да се прогнозира.


"Дневник" не успя да разговаря с представител на "Има такъв народ" по темата.


Какво пише в коалиционното споразумение


В "графика" за управление на коалицията най-много точки за "незабавно" са свързани с реформите в съдебната система, а специално за реформата на КПКОНПИ срокът бе 3 месеца. Към момента обаче, 5 месеца след началото на управлението, изпълнени са само няколко - закриване на специализираното правосъдие и отмяна на кариерните бонуси за членове на Висшия съдебен съвет. Реформата на КПКОНПИ, законодателни промени за нова структура на Висшия съдебен съвет (ВСС), изборът на двама конституционни съдии от квотата на парламента, изборът на нов Инспекторат към ВСС - всичко това са все въпроси, които и днес още чакат решение.

"Реформа в дейността на КПКОНПИ, в който да се уредят правомощия на самостоятелна антикорупционна комисия, която да възлага извършване на проверки и да има право да извършва разследване, като събраните доказателства да могат да се използват в наказателния процес". Под тази заявка, формулирана в едно изречение, са се подписали всички партии от управляващата коалиция, включително и "Има такъв народ".

В момента антикорупционната комисия работи съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, а с разделянето й имаше предложения да бъдат написани два изцяло нови закона, по които ще работят новите комисии.


Заради идеята да направят по-голяма реформа досега не е избран и нов председател на КПКОНПИ, след като Сотир Цацаров, когото новата власт искаше да смени, сам подаде оставка и се оттегли още в началото на март, а мястото му временно зае Антон Славчев. Затова през последните седмици депутати в коалицията обсъждат дали, ако промените се бавят още, да не изберат поне нов председател.


По темата работи и Ралица Фичева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK