Управляващите сменят и председателя на Комисията за защита на потребителите (обновена в 11.40)

Управляващите сменят и председателя на Комисията за защита на потребителите (обновена в 11.40)

© Надежда Чипева, КапиталΠpeдceдaтeлят нa Комисията зa защита нa пoтpeбитeлитe (КЗП) Димитър Маргаритов щe е поредният ръководител на регулаторен орган, който ще бъде сменен. "Тече процедура по освобождаването ми. Надявам се, че ще има приемственост и колегите ще продължат активно да контролират пазара, защото се задават трудни времена", коментира самият той пред "Нова телевизия". Мандатът на Маргаритов изтече преди повече от две години.


Пред телевизията Маргаритов подчерта, че освобождаването му не е свързано с конфликт. Димитър Mapгapитoв беше назначен през март 2015 година, когато на власт е второто правителство на Бойко Борисов и ръководи институцията вече повече от две години отвъд него.


Новият председател и един от членовете са кадри на БСП


По-късно през деня новината беше потвърдена със съобщение на правителствената информационна служба. В нея се казва, че новият председател на КЗП е Иван Френкев, който е бакалавър по финансови и бизнес икономики от Университета в Лондон, Обединеното кралство, и магистър по бизнес администрация от Университета в Истанбул, Турция. За Френкев се казва, че има опит в управлението на компании, а от 2019 г. е общински съветник в Общинския съвет в Смолян. Не се посочва обаче, че той е oблacтен кoopдинaтop нa БCП в Cмoлян и общински съветник от левицата.
По информация на Министерския съвет като член на комисията е назначен Николай Мравов, който е магистър по икономика от Икономическия университет във Варна. Той е бил два мандата общински съветник в Сливен от БСП и член е на Съвета на директорите на "Пътнически превози - Сливен".


Назначаването на кадри на левицата в комисията не е изненада, предвид фактът, че принципал на КЗП е Министерството на икономиката, ръководено от лидера на БСП Корнелия Нинова.


Вторият нов член на КЗП е Велина Николова-Великова, която е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски" и от ноември 2002 г. до момента работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия.


Решението за смяната на ръководството на КЗП е взето неприсъствено от Министерския съвет, се казва в съобщението от правителствената информационна служба.


Няма как да се налагат глоби за спекула


По повод вчерашната среща на министъра на икономиката с КЗП и Държавната комисията по стоковата борса и тържищата (ДКСБТ), на която Нинова поиска регулаторните органи "да осъществяват строг контрол и да не се допуска спекула с цените след влизане в сила на мерките на правителството заради високата инфлация", Маргаритов посочи, че в закона такова понятие няма и съответно няма как да се извършва контрол.


"Ние можем да налагаме санкции за нелоялни търговски практики. Глобите бяха вдигнати от 30 хил. на 50 хил. лв.", каза председателят на КЗП. Той поясни, че санкциите са за нарушения като подвеждащи промоции, липса на стоки в промоция и др. Маргаритов обаче не изключи при извънредните мерки на държавата по отношение на цените да се премине и към извънредни мерки за контрол.


Също пред "Нова телевизия" председателят на ДКСБТ Владимир Иванов каза, че цените са въпрос на търсене и предлагане. Той подчерта, че нулевата ставка за ДДС на хляба почти няма да се отрази на потребителите, а ще реши вътрешни проблеми в бранша, като в най-добрия случай цената му ще се задържи на сегашните нива. Това беше една от мерките, които управляващите решиха да приемат, за да облекчат хората, покрай повишаването на цените.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK