Управляващите предлагат да събират в списъци извършващите финансови престъпления

Управляващите предлагат да събират в списъци извършващите финансови престъпления

© Юлия ЛазароваУправляващите предлагат създаването на нов извънреден орган, който ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, чиято цел ще е да пази държавата от рискове за икономическата и финансовата система, ще бъде финансовият министър Асен Василев, съобщава БНР.


От обществената медия твърдят, че разполагат с версия на проекта, който все още не е качен на правителствения портал за обществено обсъждане. По информация на БНР проектът е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при Асен Василев. Предвижда се в Междуведомствения съвет да влязат още заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, икономиката, както и зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.


Извънредният орган ще изготвя национални списъци на хора, които извършват престъпления в икономическата и финансовата система. Това наподобява американския закон "Магнитски", по който има санкционирани българи, сред които депутатът от ДПС Делян Пеевски.
В списъците ще попадат всички, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти, извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.


Попадането на някой човек в списъците ще е основание за започване на проверка срещу него по Закона за противодействие на корупцията. Ще се допуска и отнемане на незаконно придобито имущество, каквито правомощия има в момента антикорупционната комисия. Така ще могат да се замразяват активи, а спирането на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда.


В проекта е записано още, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в този списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Предоставянето на информация на новия орган пък няма да може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.


Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.


По информация на БНР проектозаконът няма одобрението на всички коалиционни партньори.


В същото време реформата в антикорупционната комисия и разделянето ѝ на два органа, за което започнаха да говорят от "Продължаваме промяната" веднага след спечелването на изборите, все още не се осъществява, въпреки че минаха 6 месеца от тогава. През последните дни се разбра, че партиите в коалицията имат нещо като две чернови за законопроекти. Повече за готвените промени в антикорупционната комисия четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK