Управляващите се усъмниха как камионите на "Капитан Андреево" са минавали проверка за 6 минути

Михал Камбарев (най-вляво на снимката), "Продължаваме промяната

© Цветелина Белутова, Капитал

Михал Камбарев (най-вляво на снимката), "Продължаваме промянатаПроверката на камионите с храна, влизащи от Турция през ГКПП "Капитан Анреево", трае средно по 6 минути. Капацитетът и служителите на граничния пункт обаче не достигат за толкова бърза обработка. Това каза пред "Нова телевизия" председателят на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев ("Продължаваме промяната").


Коментарът му дойде след вчерашното заседание на комисията, на което беше обсъден казусът с фирмата "Евролаб 2011", която доскоро единствена изследваше проби от преминаващите камиони в лаборатория на граничния пункт. В началото на април премиерът Кирил Петков посети пункта, след което изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните проф. Д-р Христо Даскалов подписа заповед, с която пробите вече се изследват в държавната Централна химична лаборатория.


Камбарев обясни, че около 200 камиона с храна минават всеки ден през "Капитан Андреево", което прави 70 хил. на година. По негови сметки обработката на един камион трае 6 минути.
"Съмнително е как за толкова време може да се провери един камион. За това време той влиза, паркира, проверява се и трябва да е дошъл следващият камион", уточни депутатът от "Продължаваме промяната".


Той добави, че превозвачите, използващи този граничен пункт, са зависили изцяло от решението на фирмата дали да бъдат пуснати. "Така е замислено", допълни Камбарев без да посочва от кого и кога.


Той изчисли, че загубите за държавата от монопола на частната фирма достигали 200 млн. лева годишно, като посочи, че те идва от разтоварването на стоката и взимането на пробите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK