Кратки новини

Кратки новини


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Докторантската стипендия става 750 лв.

Кратки новини

© Анелия Николова


Докторантската стипендия се увеличава с 50% и става 750 лв. на месец, считано от 1 април, реши правителството. Повече пари ще получават около 3500 докторанти, обучаващи се в държавните висши
училища, и още около 300 - в научните организации. В държавния бюджет за 2022 г. за увеличението на докторантските стипендии са отделени 8.6 млн. лв.

Производството на ток е темата в матурата по желание

Кратки новини

© Георги Кожухаров


"Какви промени настъпват в съвременното производство на електроенергия в България?" Това беше въпросът, на който отговаряха 260 зрелостници на днешната матура по избор по география и икономика от общообразователна подготовка, съобщи пресцентърът на образователното министерство. В изпита бяха включени 20 задачи с избираем отговор, 10 - със свободен отговор и 2 - за локализиране на географски обекти.


Над 500 дванадесетокласници избраха допълнителна матура по английски език в четири различни нива днес. Задачите за нива А2, В1, В1.1 изискваха писане на имейл и описателен текст по опорни точки. За ниво В2.1 зрелостниците трябваше да напишат официално писмо и есе по три опорни точки. Днес в 14 часа започват допълнителните държавни зрелостни изпити по седем редки езика, география и икономика и английски език, изучавани като профилиращи предмети. Матурите по желание ще продължат до 1 юни.

МВР даде на прокуратурата поръчки на община Драгоман за укрепване на река

Кратки новини

© Лили Тоушек


Полицията е изпратила в прокуратурата материали от проверка за проведени от община Драгоман две обществени поръчки за аварийно почистване и укрепване на коритото на река Габерска в селата Габер и Несла. МВР е установило, че община Драгоман е платила по двете обществени поръчки близо 860 хил. лв., а наетият подизпълнител е извършил работата за сума, няколко пъти по-малка.


Полицията е стигнала до извод, че община Драгоман е сключила договорите за почистване и укрепване на реката на стойност значително надвишаваща пазарната за извършване на такъв тип строително-монтажни работи. В същото време местната администрация, която се оглавява от кмета Андрей Иванов от ГЕРБ и която е следвало да упражни контрол по изпълнението на обществената поръчка, не е изпълнила своите задължения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK