Два от трите телекома вдигат цените на роуминга във Великобритания

Два от трите телекома вдигат цените на роуминга във Великобритания

© Анелия НиколоваБългарските мобилни оператори прилагат различен подход в тарифирането на услугите си след излизането на Великобритания от Европейския съюз на 1 януари. А1 вече промени цените, "Йетел" обяви корекция от края на юни, а "Виваком" няма да ги увеличава.


От "Йетел" ("Yettel") съобщиха, че от 29 юни влизат в сила актуализирани цени за роуминг във Великобритания. Промяната е във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз, но цените ще са много по-ниски в сравнение с тези за останалите държави извън Съюза. Изходящо обаждане от зона Великобритания към България, Европейски съюз и страната на пребиваване ще струва 6 ст./минута. Такава е цената и на входящо обаждане. Есемес ще струва 20 ст., а мегабайт мобилен интернет - 2 стотинки. Изходящо обаждане от зона Великобритания към страни извън Европейския съюз и номера с добавена стойност струва 6 лева на минута.


За сравнение обаждане от зона "Други държави в Европа" към България и ЕС струва 3.49 лв./минута. Входящо обаждане ще е на цена 1.59 лева. Есемес струва 79 стотинки, а мегабайт мобилен интернет - 15 лева. Зона Други държави в Европа включва:Албания, Андора, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Джърси, Косово, Северна Македония, Молдова, Монако, Черна гора, Сан Марино, Сърбия, Турция, Швейцария, Украйна.
От 26 април и А1 е актуализирал цените за роуминг във Великобритания във връзка с излизането ѝ от ЕС, коментираха от телекома за "Дневник". Изходящото повикване от Великобритания към Зона ЕС е на цена 9 ст. на минута. Такава е и на входящото. Есемес също струва 9 ст., а МB мобилен интернет е 1 стотинка. Всички пакети за роуминг с обхват на действие само ЕС (например: 1000 минути за роуминг в ЕС) също ще бъдат актуализирани. Великобритания ще бъде изключена от техния обхват и те няма да могат да бъдат ползвани в тази страна.


От "Виваком" посочиха пред "Дневник", че цените за роуминг във Великобритания са идентични на тези за Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK