Гешев отхвърли законопроекта за легализация на индустриалния коноп

В края на април депутати от четири партии предложиха промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с които да се легализира преработката на индустриалния коноп.

© Георги Кожухаров

В края на април депутати от четири партии предложиха промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с които да се легализира преработката на индустриалния коноп.Главният прокурор изпрати до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото Народно събрание (НС) Пламен Абровски отрицателно становище по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от народния представител Владислав Панев и група народни представители.


В становището се посочва, че законопроектът не може да бъде подкрепен поради липсата на минимума от правни съображения за неговата необходимост, съобщават от прокуратурата.


В съобщение на държавното обвинение се посочва, че мотивите на вносителите не съдържат убедителни аргументи относно причините, които налагат приемането му. Освен това липсва изследване на съотношението между формулираните цели и очакваните резултати.
Вносителите са констатирали липсващото ясно разграничаване между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica), които са от едно семейство, но от различен вид, посочват от прокуратурата, но допълват, че не са разработили ясна дефиниция за разграничаването им. В същото време е предложено да има изключение и да се разреши цялостна преработка на растенията от вида Cannabis Sativa L. без ограничения в целта, за която могат да се използват добитите суровини.


В предложения законопроект не се предвижда възможност Министерството на здравеопазването или друг орган чрез своята специализирана администрация да осъществява текущ или последващ контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество в добитата продукция, добавят от прокуратурата. Така, според главния прокурор, не е ясно как с предлаганите изменения ще се подобри ефикасността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи, като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана.


Иван Гешев изразява отрицателно становище по внесения законопроект, тъй като съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, а са изложени единствено декларативни твърдения за развитие на технологиите, иновациите, привличане на инвестиции и нови работни места.


В края на април депутати от четири парламентарно представени партии - "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане" и "Продължаваме промяната", предложиха промени в Закона за наркотичните вещества, с които да се легализира преработката на индустриален коноп в България. В момента отглеждането на индустриален коноп е законно в България, но не и преработката му. Със законопроекта се предлага да се направи ясно разграничение между индустриалния коноп и марихуаната, която е класифицирана като наркотично вещество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK