Съдът окончателно оправда Евгени Крусев за ремонта на "Графа"

Евгени Крусев бе оправдан на три съдебни инстанции по обвинението на специализираната прокуратура за длъжностно престъпление.

© Анелия Николова

Евгени Крусев бе оправдан на три съдебни инстанции по обвинението на специализираната прокуратура за длъжностно престъпление.Върховният касационен съд окончателно оправда бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев по обвинението за длъжностно престъпление - че е облагодетелствал "Джи Пи Груп" АД за сметка на Столична община във връзка с ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев".


С решението си за трети път и на трета, последна инстанция, съдът оправда Крусев. Той бе обвинен, че от 27 юни 2018 до 5 декември 2018 като зам.-кмет на Столичната община и възложител е нарушил служебните си задължения, предприемайки действия за съществено изменение на договор за обществена поръчка. Целта, според прокуратурата, била да набави облага за "Джи Пи Груп" АД, от което са настъпили щети за Столичната община.


Пред Върховния касационен съд прокуратурата се отказа от обвинението, но не го оттегли. Върховните магистрати посочват, че едва след започване изпълнението на договора, сключен след провеждане на неатакувана и неоспорвана от прокуратурата обществена поръчка, е било установено, че залегналите като реквизити в поръчката определен вид виброизолационни подложки и предвиден вид релси при завоя на ул. "Алабин" към площад "Гарибалди", предложени по възложения от общината проект, не следва да бъдат полагани, най-просто казано, поради тяхна неефективност за конкретните цели.
Затова се е наложило да се премине към спешни действия по промяна на тези елементи при транспортно блокиран център на столицата и множество изнервени и разгневени граждани в качеството им на пешеходци, пасажери на градския транспорт, водачи на МПС, магазинери, клиенти и т.н., посочват в мотивите си съдиите от ВКС.


Установено е, че за всяка стъпка, предприета от Крусев, за която той е бил обвиняван в нарушение, е подхождано по съответния предвиден ред, след вземане на отношение на професионални технически експерти и прилагане на дължими административни алгоритми.


Крусев бе обвинен за длъжностно престъпление заради ремонта и на 4 декември 2018 г. подаде оставка като заместник-кмет по транспорта на Столичната община. Той бе предаден на съд през юни 2019 г. Според обвинението от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г. той е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета.


Прокуратурата твърди, че е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена с 919 863.55 лв., пише в обвинението.Ремонтът на улица "Граф Игнатиев", който започна на 7 май 2018 г. и продължи над година - до края на май 2019 г. През цялото време улицата бе блокирана от строителни заграждения и движението по нея бе преустановено.


Част от загражденията - между улица "Алабин" и площад "Гарибалди", бяха премахнати на 4 октомври 2018 г., като първите резултати от дейностите породиха недоволството на граждани. Тогава за пръв път във "Фейсбук" се появиха различни хумористични и подигравателни колажи за колчетата и ограничителите, които бяха поставяни, махани и сменяни няколко пъти, след като първоначално бяха поставени големи каменни блокове, бързо спечелили ли си името перки от акула и надгробни камъни.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK