"Зенира камп": Първият езиков лагер от западен тип в страната – избор за полезно и щастливо лято

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

"Зенира камп": Първият езиков лагер от западен тип в страната – избор за полезно и щастливо лятоАвтор: Ирина Христова - основател на "Зенира камп"


Преди 5 години отворихме за пръв път в България летен езиков лагер от британски тип, а тази година стартира нов проект за учещите немски.


Езиковите лагери от западен тип са вече и в България като модел на най-успешните езикови центрове в Европа, организирани за първи път на българското Черноморие от "Зенира камп". Те са отлична възможност за избор на полезно и щастливо прекарване на лятото, особено за семейства, които все още не се чувстват готови да изпратят децата си на езикова ваканция в чужбина. Независимо къде и как се изучава чужд език, обикновено не достигат учебни часове за упражняване и овладяване на граматиката и езиковите структури. Нашата цел е да обърнем внимание на индивидуалните нужди на всяко дете в тази посока и да му помогнем да овладее по-добре езиковите елементи. Да ползва свободно наученото до момента. Пасивните знания в лагерите от западен тип лесно се превръщат в активни, тъй като преподавателите и екипът са родноговорещи, съответно английски или немски, и за тях общуването с децата е като в естествена езикова среда.
"Зенира камп": Първият езиков лагер от западен тип в страната – избор за полезно и щастливо лято


Над 800 български деца вече са били част от това преживяване в британски езиков лагер в България.


Лагерите от западен тип помагат да се преодолеят страхът и езиковата бариера в свободно общуване както по време на обучението, така и в свободното време. Децата се адаптират лесно в естествената езикова среда, а в същото време се чувстват спокойни в познатата им българска атмосфера. Едно или две лета, прекарани в лагер от западен тип в България, е отлична основа за по-нататъшно напредване в езика чрез езикова ваканция в чужбина. Децата вече познават начина на общуване и обучение, изградили са собствен мисловен модел на чуждия език и стават много по-уверени в комуникацията.


"Зенира камп": Първият езиков лагер от западен тип в страната – избор за полезно и щастливо лято


С какво се отличава програмата на езиковите лагери от западен тип и защо постига ефект?


Чуждестранните учители и възпитатели са не просто преподаватели на майчин език, но са и комплексни личности. Те владеят спортове и изкуства, които практикуват с децата в програмата по интереси, забавляват се с лагерниците по всяко време. Така успяваме да постигнем общуване близо до това в естествената чуждоезикова среда, без да налагаме забрани за ползване на български между децата. Общуването в лагера наподобява това в едно билинвистично семейство.


Изучаването на 25 часа английски или немски седмично или 50 часа за две седмици лагерен престой покрива близо 50% от преподаването на западен език, който в обикновените училище е 109 часа годишно! А британските педагози изчисляват, че две седмици обучение в езиков лагер наваксват 2 месеца и половина изоставане от дистанционното обучение.


Програмите на "Зенира камп" предоставят изучаване по схемата 50 + 120 часа западен език. Към 50 учебни часа езиково обучение добавяме още 120 часа практика в общуване на чужд език с преподаватели и възпитатели, в занимания и клубовете по интереси, плажна и вечерна програми на английски или немски. Ефектът е още по-силен заради спазения западен стандарт за обучение в малки групи до 12 деца и сътношението на екипа спрямо децата 4:1. Това дава възможност за интензивно говорене на езика и личен подход към всеки ученик. "Проговарянето" става неусетно, в практика, спорт, игри и забавления, а научените нови думи влизат веднага в употреба в реални ситуации. И както каза един от най-малките ни участници миналото лято: "Ние нямаме избор и трябва да говорим на английски, защото те не говорят на български".


"Зенира камп": Първият езиков лагер от западен тип в страната – избор за полезно и щастливо лято


Често чуваме, че лятото е време за почивка, а не за учене


Родителите обикновено се притесняват, че децата им трябва да учат, вместо да почиват през лятото. В летните програми от западен тип обаче едното не е за сметка на другото. В "Зенира камп" две трети от свободното време е за почивка, забавления и спорт, като значителна част от общуването преминава на английски или немски. Децата дори не разбират, че се обучават интензивно по езика сред любими забавления и плаж и често искат пак да дойдат или да удължат престоя си.


Страхът да не сбъркаме! Най-големият "враг" при ученето на чужд език


Преодоляване на страха у децата да не сбъркат е едно от най-големите предизвикателства пред учителите ни. В първите дни се налага непрекъснато да показваме, че грешките не са страшни и са най-добрият начин да се избавиш от тях завинаги. На българските учениците им е трудно да преодолеят този страх заради начина на обучение в родните училища. Веднъж отпуснали се, те придобиват смелост да експериментират с езика и неусетно проговарят.


В лагерите на "Зенира камп" няма оценки и изпити. Има практика - целодневно говорене на чужд език, без целево поправяне на неточностите. Така децата усещат, че са разбирани, че могат да изразят мнението си и да водят дискусия. Граматическите правила се научават извън класната стая чрез пасивно слушане на това как говорят преподавателите и аниматорите.


"Зенира камп": Първият езиков лагер от западен тип в страната – избор за полезно и щастливо лято


Езиков лагер с немски - ново предложение за лятото


От тази година за първи път ще стартира и летният Sommercamp Deutsch, където чуждият език ще е немски. Изборът не е случаен. Според статистиката на МОН изучаването на немски като първи или втори западен език значително нарасна вследствие на Брекзит, заради който все повече българските ученици насочват вниманието си към многобройните програми на германските и австрийските университети.


За разлика от английския, който децата срещат навсякъде от малки в интернет, немският изисква повече внимание и усилие и заради по-сложната граматика и липсата на масово "облъчване" през социалните мрежи. Именно затова препоръчваме на родители, чиито деца изучават и двата езика, да предпочетат летния лагер с немски, за да помогнат да се компенсира донякъде тази диспропорция.


В програмата на "Зенира дойче камп" са предвидени занимания по трите основни нива на немския език - A2, В1, B2 и C1, което ще даде възможност на децата с различни знания да "проговорят" езика в общуване с преподаватели от Германия и Австрия. Необходимостта от бързо "превключване" от майчин на западен език създава уникална лингвистична "гимнастика" на паметта и води до усвояване на опитност в говоренето на два езика едновременно с лекота и удоволствие.


"Зенира камп": Първият езиков лагер от западен тип в страната – избор за полезно и щастливо лято


Базата на "Зенира камп" е специално подбрана


Лятната база на "Зенира камп" е специално подбрана, за да може да позволи пълното изпълнение на учебно-спортната програма. Разположена на 30 дка обособена площ в района на Китен, сред зеленина, спортни игрища и в близост до плажа, тя позволява свобода и в същото време обособено пространство за свободни игри и спорт.


Важен момент от лятното преживяване е възможността децата сами да избират и планират програма си сред многобройните предложения за забавления, извън стандартните за обикновения лагер занимания. Гъвкавите програми позволяват общуване на деца от различни възрастови групи - между 9 и 16 години, които са обединени от общи интереси, достижения и успехи. Това помага на децата тук "да счупят" стереотипите на училищния живот, да влизат в реални ситуации, които им дават увереност за самостоятелно справяне в живота, и то в чуждоезиково и междукултурно общуване.


Всяко лято лагерите от западен тип посещават над 250 деца, които желаят да практикуват свободно чужд език, съчетано със занимания по любим спорт, хоби, екскурзии и всекидневен плаж.


Как точно се случват нещата в лагерите на "Зенира камп" може да "видите" и усетите в първия специализиран "Зенира подкаст", където деца и преподаватели разказват за преживяното в лагера през лятото.


Подробности за организирането и провеждането на летните езикови лагери на "Зенира камп" с английски и немски език може да бъдат намерени на: https://zenira.bg/leten_lager_s_nemski/.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK