Геотермален потенциал: Сгради в София ще се отопляват с минерална вода

Геотермалната инсталация, с която се отоплява Регионалния исторически музей-София.

© Надежда Чипева

Геотермалната инсталация, с която се отоплява Регионалния исторически музей-София.Столичната община е разработила програма за "използването на геотермална енергия за отопление и климатизация на държавни и общински сгради". Според планираното, с топла вода (46 градуса) от извора при Централната минерална баня - сондаж "София-център", могат да се отопляват сградите на Министерския съвет, на социалното министерство, на Народното събрание (бившия Партиен дом) и на общинското Направление "Архитектура и градоустройство".


По този начин вече се отоплява Регионалният исторически музей-София, който е в сградата на централната баня. Там е инсталирана и работи геотермална инсталация. "През зимата отоплението излиза почти четири пъти по-евтино в сравнение с услугата, предоставяна от "Топлофикация-София", като температурата в експозиционните зали се поддържа 20-22 градуса по Целзий", обясниха от музея пред "Дневник" какъв е ефектът от нововъведението.


Да се разработи пилотна система за използването на геотермална енергия за производство на електричество и топлина и да се анализира геотермалният потенциал в страната, предвижда и Планът за възстановяване и устойчивост. Мярката е включена в направление Нисковъгледно икономика и е свързана с целите за увеличаване на енергията от възобновяеми източници. А планираниите инвестиции са 343 млн.лева, които трябва да се използват до 2026 г.
С предвидените средства в плана няма да се финансира употребата на минерална вода за отопление, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов за "Дневник". "Минерална вода може да се ползва само за затопляне на (обикновена) вода, която да се включва в отоплителни инсталации, а минералната после да се ползва по предназначение - за балнеология или пиене", добави той.


Водата от кои сондажи става за отопляване


Неразумно е прекрасна минерална вода с доказани лечебни качества като тази от сондаж "София-център" при Централна баня да се употребява за отопление на сгради, коментира хидрогеологът Величко Величков, изпълнителен директор на Българската асоциация по подземни води. "Позицията на нашата асоциация е: След като е добра за балнеология, използвайте я за това", заяви той.

Геотермалната енергия (гео - земя и термос - горещ, гръцки) се получава със сондажи в земните недра в търсене на топла вода или скали.

Негово проучване на минералните извори в Софийското поле е установило, че единствено водата от сондажите в Казичене и в Равно поле са подходящи за отопление. Температурата на минералната вода там е висока, 62-64 градуса, а и няма балнеоложките качества на тази при Централна баня, според хидрогеологът.


Столичната община проучва и други находища


Програмата на Столичната община предвижда използване на геотермална енергия от минералната вода и на други находища в София в зависимост от темепературата. Тя варира между 21 и 49 градуса, уточняват от общината.


Предстоят хидрогеоложки изследвания на находището "Баталова воденица", район "Възраждане", където водата е със сходни качества и температура на сондаж "София-център". Идеята е с нея да се отопляват 30-о училище "Братя Миладинови", детска градина "Лилия" и дома за стари хора в Зона Б-5, обясниха от общината.


Подготвят се и проекти за 120-о училище "Геоги Раковски", на Националната финансово-стопанска гимназия, 192-а детска градина "Лозичка" и 123-а ясла "Ралица" чрез използване на минералната вода от находище "София-Лозенец".


Бъдещето на енергетиката се свързва и с този възобновяем източник


До 2030 г. делът на енергията, произведена от възобновяеми източници в България, трябва да нарасне до 27% според Интегрирания национален план "Енергетика-Климат", се подчертава в Плана за възстановяване. За постигането на тази амбициозна цел трябва да се проучи неизползвания досега възобновяем източник - геотермалната енергия. Чрез нея ще може да се произвежда не само топлинна, но и електрическа енергия.


Затова в Плана се акцентира на развитието на тази технология като първо ще се изготви пилотна система за комбинирано производство на 10 мегавата елетричество и 30 мегавата топлина от геотермална енергия. Предвижда се създаването на университетска лаборатория за развиване на специалисти в областта на съвременните технологии за производство на електричество и топлина от геотермална енергия.


"В Плана за възстановяване се има предвид изграждане на сондажи за търсене на топли скали и топла вода от дълбочина 4200-4800 м по метода фракинг. Сега лансират този метод, който преди беше предлаган за добив на шистов газ", обясни Величков. Ако сондажът стигне до горещи скали, до тях се нагнетява вода, която после затоплена се връща с помпи на повърхността. Подобни методи се ползват в селища във Финландия, Швеция и Исландия, каза Величков.


Водата от извора при Централна минерална баня е с температура 46 градуса. Столична община планира с нея да се отопляват сградите на Министерския съвет и други учреждения.

© Надежда Чипева

Водата от извора при Централна минерална баня е с температура 46 градуса. Столична община планира с нея да се отопляват сградите на Министерския съвет и други учреждения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK