Христо Петров - Ицо Хазарта: Новите естрадни песни могат да докарат до самоубийство

Христо Петров - Ицо Хазарта: Новите естрадни песни могат да докарат до самоубийство

© Юлия ЛазароваМного от новите песни на изпълнителите от естрадата, при все че старите са наистина златни, могат да докарат човек до самоубийство. И в тази връзка препоръчвам на колегите от "Възраждане" да ги слушат по няколко пъти. Това каза днес пред Би Ти Ви депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта по повод предложения от "Възраждане" законопроект за задължителен процент българска музика в програмата на БНТ и БНР.


Той подчерта, че цялата тази кампания е партийно мероприятие. Петров повтори мнението си, че квотите във всяка една сфера са нужни за някой, който не може да продаде по друг начин своя продукт, защото не постига необходимото качество. Той отбеляза, че БНР и БНТ така или иначе излъчват почти толкова музика, колкото се иска със законопроекта, а БНТ дори и повече.

Според депутата естрадните изпълнители са станали "част от кампанията на едни търговци, които имат всички признаци на една руска партия, която с руски пари да изкара България от ЕС. Той атакува "Възраждане", че не плащат и една стотинка за използваната на техните протести българска музика, въпреки че са длъжни.

Според Ицо Хазарта артистът и изпълнителят трябва да е символ на свободния дух и не е нужно държавата да се грижи за него.


Какво работи като депутат


На въпрос каква работа е свършил като депутат за почти шест месеца и защо името му не стои под нито един законопроект Христо Петров каза, че следващата седмица ще даде отчет за това какво е свършил. Щял да представи и своя инициатива в областта на образованието.
"Ако реша да бъда съвносител на някой законопроект, просто трябва да се разпиша. Познавам една дама в парламента, която имаше специфична професия и има доста сериозна законодателна дейност, а има трудности с изписване на собственото си име", отбеляза той. Отказа да назове името на дамата и нейната професия, но посочи, че тя не е от партиите от управляващата коалиция.


По повод свършеното от "Продължаваме промяната" и управляващата коалиция в сферата на образованието, Христо Петров посочи, че са били вдигнати заплатите на учителите, което трябва да продължи. Той изрази мнение, че учителят трябва да бъде издигнат в култ.


Петров подчерта, че са предложени и промени в Закона за висшето образование. "Реформата, която искаме да направим, е трудно да стане за 6 месеца, още повече че сме 67 депутати", каза депутатът от "Продължаваме промяната".


Ицо Хазарта не скри, че идеята на министъра на образованието за удължаване на учебната година му се е сторила странна, но Николай Денков я е защитил с данни.


Петров все пак изрази личното си мнение, че трябва да обърнем внимание на учебните програми, а не на продължителността на обучението, защото всяка промяна носи стрес на родители и деца.


С 67 депутати не можем да направим това, което искаме


Попитан дали е спокоен, че културата е в ръцете на министър Атанас Атанасов, Ицо Хазарта подчерта, че културата никога не е в ръцете на министъра, а в ръцете на хората, които я създават. "По отношение на министър Атанасов, той сам си постави препятствие с необмислената шега (видео, което пусна във "Фейсбук" на рождения си ден и което предизвика много крити, б.а.) и сега трябва да работи да преодолее това. Но ми прави впечатление, как някой културтрегери са мълчаливи, когато под носът ми се крадат пари, а колко са смели, когато трябва да обидят някой, направил едно глупаво клипче. Те знаят кога да надигнат глава", допълни депутатът от "Продължаваме промяната".


В отговор на въпрос той каза, че както и повечето от колегите си в групата е подкрепил спорните поправки в Закона за опазване на околната среда, които връщат втората съдебна инстанция за обжалване на екопроекти, но чак от 2024 година. "Ние сме 67 от 244 в тази игра и човек може да направи не това, което иска, а което може. За да вземем важните решения ни трябват 121. Не смятам, че това решение е безпринципно, а разумен компромис", аргументира се Христо Петров. По-рано днес колегата му от групата Александър Дунчев нарече поправките безпринципни и подигравка.


Той уточни, че не е мислил дали ще се кандидатира отново за депутат, ако има предсрочни парламентарни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK