Който не иска помощ, да ни информира, призова председателят на агенцията за бежанците

Подготвен за извозването на хората вагон на БДЖ.

© Правителствена информационна пресслужба

Подготвен за извозването на хората вагон на БДЖ.Изненада от нежеланието на бежанците от Украйна, настанени в хотели във Варненско, да ги напуснат, въпреки предварително заявеното желание, да им се осигури подслон и след 31 май, изрази в Бургас председателят на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева. Днес беше направена организация за трансфера им в бази в Рибарица и Паничище, но при около 200 заявки, в последния момент на осигурените автобуси се качили едва петима. Мариана Тошева посочи, че днес от планирани да бъдат превозени с влака от Бургас над 300 души, реално във влака са се качили 57 украински граждани.


Останалите заявили, че ще си намерят сами подслон в България или ще се върнат в Украйна. "При направените анкети сред 45 хил. души, 80% заявиха, че ще имат нужда от подслон. Това бих го сравнила с фалшив сигнал до телефон 112. Държавата хаби човешки и финансов ресурс", подчерта Тошева.


Както е известно, бежанците от Украйна трябва да освободят повечето хотели по морето, за да не се пречи на нормалното протичане на летния туристически сезон. За тях държава осигури бази и хотели във вътрешността на страната. "Всички украинци, които нямат желание да бъдат настанени в държавни бази и въобще по програмата след 31 май, да информират хотелиерите и доброволците на терен, за да може държавата да помогне на тези, които наистина имат нужда от помощ", каза Марияна Тошева.
При данни за близо 18 хил. настанени по бази в морето към вчерашна дата, днес няма точно колко са останали. От Гранична полиция дали данни за над 5000 напуснали украинци в последното денонощие, но няма информация дали те са от тези, които са били в хотели по морето.


Според Тошева вероятно са останали не по-малко от 5000 души. Очакванията са най-голямо да е натоварването покрай преместването им на 31 май и 1 юни, защото бежанците искали да остават в хотелите до последния възможен момент.


Марияна Тошева предупреди, че ако подобни случаи продължат може да се стигне до вариант, хората, които в крайна сметка имат нужда от подслон да се изпратят в бежанския център в Елхово, в който има 1737 места в селища от контейнери. "Не искаме да стигаме до този вариант, но може да се наложи, най-вече заради капризи", допълни тя.


Тошева посочи, че всеки, който не иска подслон, подписва декларация за отказ. По последни данни към 29 май от Украйна в България са влезли 293 611 бежанци, а от тях 90 365 са останали в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK