Бивши журналисти от БНТ поискаха Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за директор

Мандатът на Емил Кошлуков изтича в началото на юли.

© Анелия Николова

Мандатът на Емил Кошлуков изтича в началото на юли.Журналисти, водещи и продуценти, които са работили в Българската национална телевизия (БНТ), поискаха от Съвета за електронни медии (СЕМ) да не допусне до изслушване настоящия генерален директор на телевизията Емил Кошлуков, който иска да получи втори мандат. Причината е, че по време на тригодишното му управление "той е уронил престижа на обществената телевизия, показвал е, че е политически зависим, и е злоупотребил с власт".


Писмото, което е придружено от 13 критерия, на които трябва да отговаря новият генерален директор, е подписано от групата "Да върнем БНТ на обществото", в която влизат уволнени в мандата на Кошлуков журналисти и продуценти, сред които Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и други. Пълният текст на писмото е в прикачения файл.


Мандатът на Кошлуков изтича в началото на юли, а изборът ще се проведе в края на юни. Освен той още седем кандидати участват в конкурса. Членовете на медийния регулатор трябва да разгледат кандидатурите до 15 юни. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор.
Подписалите писмото правят ревизия на управлението на Кошлуков, като изтъкват поредицата от протести с искане за оставката му, критични доклади от европейски институции, наказания, наложени от СЕМ. Според тях с управлението си Кошлуков е допринесъл БНТ да бъде "присвоена от политически и олигархични кръгове и да бъде доведена до ранга на пропагандна "държавна" ПР медия".
Искане е изпратено и до министъра на културата, а от групата представят и списък от критерии, на които трябва да отговаря генералният директор на БНТ:


1. Да е уважавано име в професионалната общност и да има реализирани телевизионни проекти, които да са свързани с обществената мисия на телевизията, като доказателство, че мениджърските му качества са в съответствие с бъдещата му длъжност на генерален директор на БНТ.


2. Да има концепция - идейна и структурна, в която да са ясно разписани конкретните етапи на реализация по време на мандата, критериите, които ще се спазват при провеждане на заложените реформи, както и финансовите параметри, които гарантират изпълнението ѝ.


3. Да има в управленската си концепция заложени идеи за развитие или преструктуриране на каналите в групата на БНТ - насоченост, специфика, организационна и продуцентска обезпеченост.


4. Да посочи авторски или лицензионни обществени формати, предавания и проекти, които да илюстрират пълноценно намеренията му за развитие на БНТ.


5. Да представи концепция, с която да гарантира развитието на обществената медия в подкрепа на демократичното и европейско развитие на България.


6. Кандидатите не трябва да имат в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване, когато то е в съответствие с правилата на етичния кодекс на българските медии и БНТ.


7. Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии, да защитава принципа на равна отдалеченост от тях и да е доказал, че защитава баланса на мнения и гледни точки в публицистичните предавания и новините на обществената телевизия.


8. Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.


9. Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.


10. Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.


11. Да има висше образование (магистратура) по журналистика, политически науки, филология, икономика или право или друга близка до медиите специалност.


12. Да е управлявал екипи и участвал в производството и създаването на телевизионна продукция, да познава процеса на създаване на телевизия не само на теория, а и на практика.


13. Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и "Репортери без граници".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK