Заков: България няма да бъде оставена сама след изтеглянето на нидерландските изтребители

Заков: България няма да бъде оставена сама след изтеглянето на нидерландските изтребители

© Велко АнгеловБългария ще продължи да бъде подпомагана, няма да бъде оставена сама." Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, цитиран от БТА, във връзка с края на мисията на нидерландските изтребители F-35, които участваха в охраната на българското небе. Министър Заков потвърди, че мисията им изтича в края на май.


"След това имаме различни опции. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, но има и други опции. В НАТО имаме много процедури, които позволяват трансгранично използване на еър полисинг", посочи министър Заков.


Той участва в провеждаща се в София международна конференция, посветена на бъдещето на европейската политика за отбрана и сигурност в контекста на войната в Украйна. Организатори на конференцията са посолството на Франция в София, фондация "Конрад Аденауер" и Военна академия "Г. С. Раковски".
По темата за евентуален ремонт на украинска военна техника в България, Заков отново потвърди, че българските заводи имат необходимия капацитет.


"Европейската политика за сигурност трябва да бъде преразгледана"


Сред акцентите, които открои българският военен министър в речта си беше сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО, включително в областта на развитието на технологиите.


"Важно е Европа да запази технологичното си предимство. България има изключителен шанс да развие иновациите покрай НАТО и Европейския съюз", отбеляза Заков.


Според него европейската политика в областта на сигурността и отбраната трябва да бъде преразгледана.


"Руската война в Украйна демонстрира необходимостта от по-силен и способен Европейски съюз в областта на сигурността и защитата. Войната тече вече три месеца. Текущата криза ни напомни кои са основните стълбове на европейския проект - мир, просперитет и сигурност", посочи министърът на отбраната пред участниците в конференцията.


В изказването си той акцентира върху политиката по европейската отбрана до 2030 г., основите на която са очертани в документа, известен като "Стратегически компас" на ЕС. Той съдържа 80 конкретни мерки, припомни министър Заков, сред които засилване на боеспособността, партньорството и инвестициите в областта на отбраната. Според него трябва да задълбочи сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО, най-вече в областта на иновациите и киберсигурността.


"Европа трябва да се възползва от предимствата на двете организации, за да оформи бъдещето на Съюза в полза на неговите граждани, смята Заков.


Компасът залага амбициозни задачи, като говори за технологична напредналост и гъвкавост на войските. Той съветва държавите членки да повишат инвестициите в областта на отбраната и да развиват способности от ново поколение, отбеляза още министър Заков.


"Част от европейските държави вече анонсираха, че ще увеличат своите разходи за отбрана, но с оглед на икономическите трудности може да преосмислят тези решения", допълни още той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK