Мирчев към Константинова: Едно непремерено изказване успя да хвърли сянка върху всички усилия

Мирчев към Константинова: Едно непремерено изказване успя да хвърли сянка върху всички усилия

© Юлия ЛазароваЗа съжаление едно непремерено изказване успя да хвърли сянка върху всички усилия на поначало неподготвените ни за хуманитарна криза държавни структури, така коментира изказването от вчера на вицепремиера Калина Константинова депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Вчера Константинова обяви във видеообръщение, че бежанците от Украйна вместо в държавни бази и хотели ще бъдат настанени в буферни бежански центрове, като намекна, че виновна за това са сами те. Острото обръщение на отговарящият за грижите за бежанците вицепремиер предизвика много критики и призиви за оставка или уволнение.


"Няма ситуация, в която е допустимо да размахваме назидателно пръст към хора, избягали от война. Просто няма. Въпрос на базисна етика е. Не можем да обобщаваме цяла група заради проблеми с част от нея. Не можем и да се сърдим на семейства, избягали от ада на войната, че не са готови да се качат на автобуса, ако не знаят къде ще ги закара и дали там ще имат достъп до някаква здравна грижа", пише днес Мирчев.


Той допълва, че в случая е сработил българският рефлекс, че тук нещата стават пет за четири. "Свикнали сме и много-много да не питаме. Каквото - такова. И като дойде някой отвън и реагира на тукашните ни дефицити, става ни обидно. Защо ние да можем да го живеем това, пък те да не могат?", пише още Мирчев.


Той отбелязва, че с видеообръщението си Калина Константинова е успяла да противопостави две по същество сродни групи хора: украинците, пострадали от войната и българите, страдали над десетилетие от управление, системно пренебрегвало нуждите им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK