Започна преместване на хората от Украйна от бежанския център към държавни бази

Започна преместване на хората от Украйна от бежанския център към държавни бази

© Цветелина БелутоваТази сутрин започна преместването на първите 86 души от бежанския център в Елхово към държавни бази във вътрешността на страната, съобщи днес пред медии председателят на агенция по бежанците Мариана Тошева. Там има около 500 души.


По повод оплакванията на хората от условията, тя допълни, че това е временно място за настаняване, за не повече от 72 часа. Целта е да се определят нуждите на хората, да се помогне първо на болните и възрастните и т.н. Тошева посочи, че ако вече са създадени някакви общности и приятелски отношения, има възможност 30-40 човека да се преместят заедно на едно място.


Пред медиите в Елхово бежанци се оплакаха, че снощи не е имало храна, а във фургоните е било студено. Тошева поясни, че днес е организирано изхранване. С пристигането на закуската хората обаче се оплакаха, че няма нищо, подходящо за малки деца. Имаше и недоволство, че няма никаква яснота кога ще започне преместването им и къде ще бъдат преместени.
По повод последните действия на държавата към бежанците от Украйна, които срещат доста критики, Ивайло Мирчев от "Демократична България" коментира пред Би Ти Ви, че проблемът идва от неработещите институции, които са били заварени от новата власт.


"В щаба нещата са добре. Институциите обаче не са работили 10 години. Хората в тях са назначавани по партиен признак", допълни той. Днес Мирчев повтори изразената си позиция от снощи, че Калина Константинова не е постъпила правилно, като е "размахала пръст на бягащи от войната хора". Той допълни, че с изключение на тази грешка тя се справя с останалите си задължения като вицепремиер.


Позицията на държавата: за най-уязвимите се погрижихме


Пред Би Ти Ви зам-министър на туризма Ирена Георгиева обясни, че не е имало друг вариант за настаняване на бежанците през зимата, освен в хотелите по морето. Тя поясни, че за тези месеци държавата се е погрижила за близо 100 хил. бежанци.


В отговор на въпрос Георгиева каза, че от 20 май на държавния портал е имало информация, че до 31 май ще има преместване в държавни бази. "За всички уязвими групи сме се погрижили те са настанени в най-добри условия, това са близо 500 души. Тези, които реално имат нужда от помощ, те имат възможност да я получат", каза още зам.-министърът на туризма.


Ирена Георгиева посочи, че кои са базите не е било обявено включително от съображения за сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK