Кратки новини

Кратки новини

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Сандов издаде заповед за забрана на вноса и развъждането на норки в България

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде заповед, с която забранява вноса и развъждането на американска норка на територията на България. Решението цели редуциране на броя американски норки, за да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се намали пряката заплаха за биоразнообразието в България.
"Тези животни са инвазивен вид за България, който нанася сериозни щети върху местните екосистеми", каза Сандов и припомни, че условията в единствената ферма в страната край старозагорското село Маджерито са неблагоприятни и са причина в последните години избягали норки да навлизат в дивата природа и да нанасят щети.


Заради силното си отрицателно въздействие върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху икономиката в Европа, видът е включен от учените под номер 19 в списъка на 100-те най-опасни инвазивни чужди видове в Европа.

"Булгаргаз" предлага природния газ да поевтинее с над 13%

"Булгаргаз" предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) газът да поевтинее с малко над 13% от днес, съобщи БНТ. Ако това се приеме от КЕВР, което се очаква да стане по-късно днес, новата цена ще бъде 141.28 лева за мегаватчас. Досега газът се продаваше за 162.57 лева за мвтч. С новите промени цената се връща до нивата от април, като се заличава увеличението от почти 14% през май.


Кратки новини

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK