Законопроект ще предвижда глоби за администрациите, искащи подпечатан документ

Законопроект ще предвижда глоби за администрациите, искащи подпечатан документ

© ДневникМинистерството на електронното управление планира забрана на всички печати в държавната администрация, като на структурите, които изискват подпечатани документи, ще се налага санкции, съобщи на конференция за бъдещето на автомобилния парк зам.-министърът на електронното управление Александър Йоловски. Пред "Дневник" той съобщи, че до края на месеца ще бъде пуснат съответният законопроект, който ще направи печатите излишни. В момента върви анализ на законодателството, като се обсъжда и в кои области печатите да останат, при нотариусите и архитектите например.


Бракуването на колата ще става, без да се ходи в КАТ


На обсъждането Йоловски предложи портала за електронното управление egov.bg да е платформата, на която да се изгради електронно досие на всички автомобили.


Идеята е там да се събират данни от МВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура", Гаранционния фонд и застрахователите, касаеща превозните средства. Сред данните ще са такива за собственост на автомобили, извършваните по него ремонти, дължими глоби и данъци и т.н.
На същия форум комисар Калоян Драганов от "Пътна полиция" посочи, че се планира дерегистрация на излезли от употреба моторни превозни средства да става, без да се ходи до звено на МВР, като нужните данни се попълнят онлайн, а регистрационните номера и документите се изпратят по куриер.


Предвижда се също дилърите на нови автомобили да не е нужно да ги карат в "Пътна полиция", за да бъдат те регистрирани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK