"В особено големи размери": Бивш министър на икономиката беше уличена в плагиатство

Даниела Везиева стана служебен министър на икономиката, след като Кирил Петков напусна служебния кабинет.

© Цветелина Белутова

Даниела Везиева стана служебен министър на икономиката, след като Кирил Петков напусна служебния кабинет.Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която в момента член на борда на директорите на БДЖ, е плагиатствала при създаването на дисертацията си.


Това става известно от доклад на Комисията по академична етика към министъра на образованието Николай Денков, цитиран от Българското национално радио (БНР).


В позиция до медиите, цитирана от БНТ, Везиева подчертава, че ще обжалва констатациите в доклада. Тя уточнява, че по съществото ще изложи подробни становища на направените в него изводи.
Проверката срещу Везиева започна в края на 2021 година след сигнал, че дисертацията, с която тя е защитила докторантура в Националния военен университет във Велико Търново на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България", е почти изцяло плагиатствана.


Научното жури по защитата е било в състав:


Председател: доц. д-р Марин Тодоров Петков. Членове: проф. д.н. инж. Венелин Кръстев Терзиев, проф. д-р Иван Тенев Димитров, доц. д-р Николай Благоев Нинов, полк. доц. д.н. Нено Христов Христов.


В сигнала се твърдеше, че само деветте страници увод и заглавие от научния труд не са преписани, а 171 от 180-те страници са заимствани от други автори и източници


Докладът, който потвърждава твърденията в сигнала, е подписан от четирима арбитри. Според тях около 95% от дисертационния труд на Везиева е преписан. "Налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си", пише още в доклада.


При подаването на сигнала Везиева го определи като политическа атака. В рамките на проверката тя е представила становище, според което извършването на проверка на дисертационния й труд е недопустимо, защото процедурата, по която й е присъдена докторска степен, е приключила. Комисията отхвърля като неоснователно това възражение.


От доклада се разбира още, че в рамките на 60 дни ректорът на висшето училище, присъдило степента, следва да я отнеме. Наскоро стана известно, че и научният ръководител на Везиева - проф. Венелин Терзиев, също е уличен в плагиатство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK